© Shutterstock

Drankje waardoor je nooit meer moet eten, toch niet ongevaarlijk

Een drankje waardoor je nooit meer tijd verliest met koken en het effectief eten van de maaltijd maar toch alle nodige, goede voedingsstoffen binnenkrijgt, in de Amerikaanse Silicon Valley vonden ze het een fantastisch idee. Sinds het werd gelanceerd heeft het drankje in kwestie, Soylent, al heel wat mensen kunnen overtuigen. Ondertussen is er met Joylent zelfs een Europese variant op de markt. Maar het heeft nu een klacht aan zijn been, Soylent zou namelijk toch ongezonde voedingsstoffen bevatten.

flb

Komt aan het succesverhaal van Soylent dan toch een einde? De Amerikaanse non-profitorganisatie As You Sow heeft alvast een klacht ingediend tegen het bedrijf van bedenker Rob Rhinehart. Die ging er altijd prat op dat het drankje alle goede bouwstenen bevat die een mens nodig heeft om te overleven, zonder al de slechte eigenschappen van 'gewone voeding' zoals vet en suiker én je verliest er geen tijd mee. Dat het naar ongesuikerd pannenkoekenbeslag smaakt, moet je er dan wel bijnemen.

Maar nu zou zelfs blijken dat het poeder waarmee je het drankje maakt te veel lood en cadmium bevat. De motivatie van de klacht die As You Sow neerlegde, luidt dan ook dat Soylent de gebruikers onvoldoende waarschuwt voor de te hoge concentraties van beide stoffen in het goedje. Zo zou anderhalve portie Soylent 12 tot 25 keer meer lood bevatten dan toegelaten door de Californische richtlijnen en ook cadmium is tot vier keer meer aanwezig dan de aanbevolen hoeveelheid.

Andrew Behar, de CEO van As You Sow, zegt tegen online foodmagazine Munchies dat er vooral problemen ontstaan als die overdaad aan lood en cadmium zich opstapelt in het lichaam. 'Deze zware metalen stapelen zich na een verloop van tijd op in het lichaam. En net omdat Soylent wordt gepromoot als een maaltijdvervanger, kunnen gebruikers chronisch blootgesteld worden aan die lood- en cadmiumconcentraties die hoger zijn dan de voorgeschreven limieten. Dit brengt hun gezondheid in gevaar.'

Niet te missen