© AFP

Griekenland is ‘gered’, maar Tsipras is alles kwijt: ook partij valt uit elkaar

Nadat er opstootjes ontstonden toen Griekenland het nieuwe hulpplan voor Athene goedkeurde, vond de Griekse premier Alexis Tsipras de tijd rijp om op te stappen. Maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat een deel van zijn partij Syriza nu toch afsplitst.

mige

Het gaat om een vleugel radicaal linksgezinden die een eigen fractie zijn opgericht in het Griekse halfrond. Die nieuwe fractie kreeg de naam ‘Volkseenheid’ (LAE) mee en wordt geleid door Panagiotis Lafanzani, de voormalige minister van energie die vorige maand zijn job verloor toen Tsipras zijn regering een eerste maal herschikte.

Volgens LAE zou Tsipras ‘de politieke lijn van Syriza hebben verraden’. In totaal bezit LAE zo’n 25 van de 300 beschikbare zetels, waardoor het meteen de op twee na grootste partij in het Griekse parlement is. Enkel Syriza (124 zetels) en de conservatie Nea Dimokratia (76 zetels) bezitten meer bestuursmacht.

Tsipras zelf zag de bui echter al langer hangen en gaf de oppositiepartij Nea Dimokratia dan ook de opdracht om een nieuwe regering te vormen, mogelijk met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht. Vangelis Meimarakis, oppositieleider, ziet zo’n nieuwe verkiezingen echter allesbehalve zitten. ‘Ze hebben geen nut. Ik zal er alles aan doen om ze te voorkomen en om de negatieve gevolgen van nieuwe verkiezingen te vermijden’, aldus Meimarakis.