© Jeune Premier

Nieuwe boekentas kiezen? Zo begin je eraan

Ouders die voor de aankoop van een nieuwe boekentas staan, willen liefst een praktisch en degelijk exemplaar, terwijl hun kinderen vooral een leuk printje willen. Hélène Fransen werd met hetzelfde dilemma geconfronteerd en besloot zelf een tas te ontwerpen. Die groeide uit tot het boekentassenmerk Jeune Premier, dat vandaag tot in Rome, Genève en Zuid-Korea verkocht wordt. Aan ons vertelt ze waarop je moet letten als je een boekentas kiest.

tib

Hélène en haar man Bruno Piers hebben twee zonen. Maar toen die aan een boekentas toe waren, vonden ze hun zin niet tussen de schreeuwerige nylon zakken en de zware leren tassen. Dus maakte ze zelf een boekentas -en nog één, en nog één, tot er sprake was van een nieuw merk. In 2012 zegde ze haar baan als juriste op om zich volledig op Jeune Premier te richten.

Wat willen kinderen het liefst als ze een boekentas krijgen?

'Kinderen zijn aangetrokken tot printjes, vooral figuratief. Ik kijk naar wat mijn zonen tof vinden, zoals draken, dino's of superhelden, dat steek ik in onze collecties. Ik let ook op wat er mode is. Vorig seizoen waren dat ruitjes, maar dat werkte totaal niet bij kinderen -alleen mama's vonden dat mooi. Naar volgend jaar toe werken we met XXL-prints van vlinders en vogels, dat vinden ze wél leuk'.

En de ouders, waar moeten zij op letten?

'Heel belangrijk is de grootte: als een boekentas te groot is, steekt het kind daar toch zijn halve speelkamer in. Terwijl het best niet meer dan tien procent van zijn lichaamsgewicht meedraagt. Probeer dat dan ook gerust eens uit, steek iets in een boekentas als je aan het kiezen bent.

Een ander ding zijn de riemen. In het begin experimenteerden wij met afneembare riemen, die je dan ook als schuine draagriem kon gebruiken. Allemaal mooi, maar toen we er een ergonoom bij haalden, bleek dat geen rug daarmee gebaat is. Nu werken we met de riemen van een rugzak, die bovenaan dicht bij elkaar zitten en mooi aansluiten op de schouders, zodat het zwaartepunt dichter bij het lichaam zit'.

- Boekentas met draakjes, mini, 69 euro - Met uiltjes, midi, 99 euro, met kersen, maxi, 129 euro -

Zijn bepaalde materialen beter geschikt dan andere?

'Welk materiaal een boekentas heeft, maakt niet zoveel uit, zolang het maar stevig is, zodat de boeken niet in je rug prikken. Wij maakten de onze in het begin uit leer, maar dat was toch heel delicaat. Tot we aan zee waren en ons tentzeil aan het opvouwen waren: dat bleek het perfecte materiaal. Sindsdien maakten we onze tassen uit waterafstotend tentzeil.

Verschillende compartimenten is voor mij niet per se nodig: ik begrijp wel dat je bijvoorbeeld de boeken van de boterhammen wil scheiden, maar alles in één compartiment, zorgt voor stabiliteit'.

Jeune Premier wordt in verschillende landen verkocht, zijn er grote verschillen?

In België willen ze hun boekentas zo groot mogelijk: we verkopen een formaat mini, midi en maxi en bij ons worden vooral de maxi's verkocht. In Italië en Frankrijk moeten kinderen veel minder mee naar school nemen, daar verkopen we vooral de kleinere modellen. In Duitsland zijn ze heel erg voor ergonomie, zo erg dat de schoonheid van een ontwerp er niet meer toe doet. In Groot-Brittannië krijgen ze meestal een boekentas van de school, die bij hun uniform past. En in Nederland draag iedereen rugzakken, die vooral zo goedkoop mogelijk moeten zijn'.

Hoe lang moet een boekentas eigenlijk meegaan?

'Ik denk dat twee jaar realistisch is. Die dingen zien af hè, ze worden op de grond gegooid, er wordt al eens op gestapt, ze moeten vijftig keer per dag open en dicht. Voor een kind is dat ook een accessoire, net als vrouwen af en toe een nieuwe handtas willen, willen zij af en toe een nieuwe boekentas'.

www.jeunepremier.be

Meer over weer naar school

Niet te missen