1 minuut stilte is populairste ‘liedje’ van het moment

In de iTunes-hitlijst van Oostenrijk staat momenteel geen vrolijke zomerhit op één, maar een volledige minuut stilte. ‘Schweigminute Traiskirchen’ is een protestnummer van artiest Raoul Haspel.

mige

De single die momenteel in Oostenrijk het meest wordt gedownload in de digitale muziekwinkel iTunes is echter geen artistiek experiment. De opgenomen minuut stilte is een aanklacht van de artiest tegen de manier waarop zijn thuisland asielzoekers behandelt.

Nog opvallender: de Oostenrijkers die het nummer hebben gekocht, kunnen het nog niet beluisteren. Pas op 28 augustus zal de download beschikbaar zijn, maar ook het aantal voorbestellingen wordt opgenomen in de hitlijst.

Het signaal dat Haspel wil geven, raakt dus duidelijk een gevoelige snaar bij zijn landgenoten. De single is genoemd naar het Oostenrijkse opvangcentrum Traiskirchen, waar de Europese vluchtelingencrisis zich sterk laat voelen.

In de eerste zes maanden van 2015 klopten al 28.000 vluchtelingen aan in Oostenrijk, nu al even veel dan in heel 2014. In Traiskirchen verblijven momenteel 4.800 vluchtelingen, terwijl er maar plaats is voor 480. Veel gezinnen slapen dus gedwongen op straat, in armzalige omstandigheden