Koninklijke Besluiten vliegen mee naar vakantiehuis koning Filip

Een primeur voor koning Filip. Tijdens zijn vakantie in Frankrijk heeft hij een aktetas met Koninklijke Besluiten laten overvliegen. Het is voor het eerst dat hij in het buitenland wetten heeft bekrachtigd. “Maar hij wil daar geen ge­woonte van maken”, zegt zijn entourage. Onder Albert II moest Defensie geregeld koerier­vluchten naar diens vakantieadres inleggen.

Wim Dehandschutter

In het Staatsblad zijn gisteren vier Koninklijke Besluiten verschenen die koning Filip op 10 augustus heeft getekend. Dat gebeurde – zo lezen we onderaan elk KB – in Poitiers. Begin vorige week verbleef hij daar enkele dagen. Opmerkelijk: zijn handtekeningen in de Franse stad zijn zijn eerste signaturen buiten België. Sinds zijn troonsbestijging, twee jaar geleden, had hij vooralsnog alle regeringsbeslissingen bekrachtigd in Brussel, op een uitzondering na in het koninklijke buitenverblijf in Ciergnon.

Om de documenten heen en weer te brengen, is geen apart vliegtuig ingelegd, zeggen bronnen in Laken. “Koning Filip moet om veiligheidsredenen altijd reizen met een regeringsvliegtuig. Dat was sowieso vanuit België overgekomen om het koninklijk gezin op te pikken voor hun volgende verplaatsing binnen Frankrijk, en heeft de aktetas meegenomen. Er zijn dus geen bijkomende kosten gemaakt.”