Facelift voor deeltijds kunstonderwijs

Het eerste jaar notenleer in de muziekschool dat niet langer verplicht is, kunstacademies die meer vrijheid krijgen om hun opleidingen te organiseren en een soort diploma voor piano- of tekenles. Dat zijn enkele hoofdlijnen van de conceptnota Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V), die vrijdag in De Morgen en De Tijd staan.

Het uitgangspunt van de minister is om zoveel mogelijk kinderen naar de muziek- of theaterschool, teken- of dansacademies te sturen. Momenteel volgen er ruim 175.000 leerlingen DKO, van wie ruim 132.000 jongeren. Omgerekend is dat één op de zes leerlingen. De cijfers stijgen al jaren, maar Crevits wil dat aantal verder de hoogte in.

Ze wil onder meer aan de einddoelen sleutelen, kunstopleidingen moeten breder worden en leerlingen zouden recht krijgen op een studiebewijs bij het afronden van hun opleiding. Sommige academies passen de principes van Crevits nu al toe. Die “good practices” wil ze verder uitbreiden.

De nota werd net voor de zomer goedgekeurd door de Vlaamse regering, nu legt de minister ze voor aan de sector. De onderwijskoepels reageren alvast positief. Tegen september 2018 moet de hervorming helemaal rond zijn.

(belga)