© Mediahuis

Oplichter probeerde nep-Van Gogh voor 15 miljoen euro te verkopen

De politie in Nederland heeft een man uit Wanneperveen (Overijssel) gearresteerd voor poging tot oplichting met een schilderij waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was.

De 56-jarige verdachte probeerde het nepdoek voor 15 miljoen euro te verpatsen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ‘De Oogst’, een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Volgens de politie werd het schilderij internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van valse documenten.

De bal ging aan het rollen nadat een tussenpersoon eind juni aangifte deed van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen. Daarbij kreeg de kunstkenner ook een echtheidsdocument en een bevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum overhandigd.

Na onderzoek van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Het doek is in beslag genomen.

De politie en het OM doen verder onderzoek en sluiten meer aanhoudingen niet uit.