© JCr

Minder honden, maar meer katten in asielen

“Mensen liegen vaak over reden om dier te dumpen”

Het aantal honden dat tijdens de zomervakantie gedumpt wordt bij de dierenasielen lijkt af te nemen. "Maar het aantal katten neemt toe en mensen deinzen er niet voor terug om de ware reden achter te houden", klinkt het.

Raf VANMECHELEN/Jozef CROUGHS

"Het tij bij de honden lijkt inderdaad te keren", zegt Donald Stevens, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Dierenbescherming. "Vroeger was er inderdaad een piek tijdens de zomermaanden omdat een huisdier niet in de reisplannen paste. Nu is de instroom zowat het hele jaar dezelfde."

Maar dat wil volgens Stevens niet meteen zeggen dat alle baasjes nu plots even trouw zijn als hun huisdier zelf. "Mensen verzwijgen vaak de echte reden om van een dier af te raken en zijn daarbij erg inventief. Kinderen die allergisch zouden zijn, familiale toestanden, ... Je kan het zo gek niet bedenken. Als er dan wat navraag wordt gedaan, blijkt er niets aan de hand."

Ook Johnny Laurent van het dierenasiel in Lommel moet soms met leden ogen aanzien hoe creatief mensen zijn in hun uitleg als ze dieren binnenbrengen. "Het aantal katten neemt enorm toe en de uitleg doet soms de wenkbrauwen fronsen. Als iemand twee kittens brengt die zijn gevonden, weten we ook wel dat het wellicht de rest van een nest is. Een kitten verlaat haar moeder niet zomaar. Zowat alle katten lijken gevonden te worden en niemand brengt zijn eigen kat binnen, dat kan gewoon niet. Het goede nieuws is dat die situaties binnen een paar jaar minder zullen voorkomen als de verplichte sterilisatie en identificatiechips hun vruchten afwerpen."

Lees hierover meer in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio