Senioren protesteren tegen hangjongeren als hangouderen

Senioren protesteren tegen hangjongeren als hangouderen: 'Vooral drugs zorgen voor overlast'

Gisteravond hebben een aantal bewoners van de Grauwe Torenwal in Bree een ludieke actie gevoerd in de Hof van de deken. Voor één keertje ruilden ze van plaats met de hangjongeren die er vaak te vinden zijn: ze gingen in een kring zitten, brachten eten en drinken mee en... maakten lawaai. "We gedragen ons al echte hangouderen en dat is best gezellig', luidt het eensgezind.

Patrick BREBELS

De actievoerders zijn allemaal senioren die in de appartementen van de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak langs de Grauwe Torenwal wonen. "We hebben toch last van sommige hangjongeren", luidt het. "Overdag storen ze ons niet, maar vooral 's avonds en 's nachts zorgen ze voor ongemak: ze maken veel lawaai en laten zwerfvuil achter. Het is niet fijn om 's ochtends je portiek en stoep als een stortplaats aan te treffen: bierblikjes, frieten, braaksel, sigarettenpeuken... Er worden hier ook drugs gedeald: dezelfde drie auto's rijden vanaf 1 uur 's nachts de binnenplaats van de Hof van de deken op. Daar worden dan zaakjes gedaan. Sommige jongeren gebruiken ook drugs in onze portieken: 's ochtends vinden we daar de sporen van terug."

Noke Venken van de dienst bewonerscontacten van Ons Dak volgt de situatie op. "Sommige bewoners zijn sneller geïntimideerd dan anderen en ervaren dus meer overlast", aldus Noke. "De jongeren helpen de senioren soms ook, bijvoorbeeld met het binnendragen van boodschappen. Ze zorgen dus niet alleen voor overlast, maar kunnen best ook vriendelijk zijn. We hebben, samen met de politie, de jeugddienst en de gemeenschapswacht, een dialoog willen realiseren tussen de jongeren en de senioren. We hadden een afspraak gemaakt, maar de jongeren haakten af."

Lees het volledige verhaal vandaag in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio