© Belga

MANCHESTER UNITED - CLUB BRUGGE: 3-1

Drama in slotminuut: Fellaini geeft Brugse dromen fikse knauw

Club Brugge staat voor een zware opdracht als het nog naar de groepsfase van de Champions League wil: het verloor vanavond met 3-1 op het veld van het grote Manchester United. Blauw-zwart kwam nochtans (onverdiend) op voorsprong na een owngoal van Carrick, maar nog voor rust zette een onhoudbare Memphis Depay de scheve situatie recht met twee fraaie doelpunten. In de tweede helft moest Club alle zeilen bijzetten om overeind te blijven, maar dat leek ondanks een rode kaart voor Brandon Mechele tien minuten voor tijd te zullen lukken. Tot de slotseconden van de wedstrijd, toen invaller Marouane Fellaini de 3-1 binnenkopte.

Jef Van Hoofstat

De cijfers voorspelden niet veel goeds: Club speelde voor vanavond al 11 keer op Engelse bodem, maar kon er nog nooit winnen. Bovendien konden de Bruggelingen maar tweemaal scoren in hun laatste zes uitwedstrijden in de Champions League. Michel Preud'homme koos voor de verwachte basiself met Cools op de rechtsachter en Diaby als diepe spits, enkel Hans Vanaken moest onverwacht plaatsnemen op de bank. Victor Vazquez werd immers niet verbannen naar de flank, maar mocht wel degelijk centraal de lijnen uitzetten. Het was Boli Bolingoli die samen met Dierckx de flanken bezette, ongetwijfeld speculeerde Preud'homme zo op de weinig wendbare verdediging van Manchester United.

Bij de thuisploeg gunde Louis van Gaal Rode Duivel Adnan Januzaj opnieuw een kans, Marouane Fellaini moest naast Bastian Schweinsteiger plaatsnemen op de bank. Niet dat de Red Devils daarom inboetten aan kwaliteit: een aanvalstrio Mata, Depay en Rooney zou elke verdediging ter wereld schrik (moeten) aanjagen.

Terwijl de Brugse fans de 75.000 Engelsen overstemden in het Theatre of Dreams, won Timmy Simons nog de toss bij de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin, maar daarna leek het een lange avond te worden voor Club: al in de eerste seconden veroverde Januzaj de bal, zijn snoeiharde lage voorzet werd maar zeer nipt gemist door een inglijdende Wayne Rooney. En enkele minuten later vuurde Memphis Depay een raket af op Club-doelman Bruzzese, die moeite had om overeind te blijven. Maar in de negende minuut geschiedde dan toch het mirakel van Manchester: na een fout op Vormer mocht Victor Vazquez een vrije trap nemen vanop een meter of dertig. Zijn inzet was slap, maar via het been van Michael Carrick was doelman Sergio Romero toch geklopt!

Euforie bij blauw-zwart, dat plots ontdekte dat zelf ook kon voetballen. Maar nog voor het z'n voorsprong kon consolideren, ontbond Memphis Depay zijn duivels: de Nederlander controleerde een prima crosspass van Carrick fraai, hoemd Cools, Dierckx én Duarte aan de praat en schilderde het leer knap in de verste hoek: 1-1.

In de 26ste minuut kon Dion Cools zelfs zijn hoofd tegen een hoekschop zetten, maar zijn inzet was te slap om Romero te verontrusten. Daarna schakelde United een versnelling hoger: Wayne Rooney - diep in de spits geposteerd - vuurde na een ingestudeerd nummertje een knappe retro af, maar Vazquez kon op de lijn nog redding brengen. En even later moest Oscar Duarte alle zeilen bijzetten om een diepgestuurde Adnan Januzaj terug te halen. De Belg van United wilde zelfs een strafschop, maar dat zou een te strenge beslissing geweest zijn. Het tweede kwartier was met andere woorden: pompen of verzuipen.

Maar na een half uur kwam Club weer boven water: een infiltrerende Dierckx haalde de achterlijn en zette goed voor, maar niemand was gevolgd: een gemiste kans voor de bezoekers. Aan de andere kant kreeg Depay plots veel te veel ruimte: de Nederlander mocht alleen naar Bruzzese, maar op het laatste moment koos hij (te) onbaatzuchtig toch nog voor de assist.

Iedereen met een blauw-zwart hart leek te bidden om een 1-1 ruststand, maar net dan sloeg het noodlot toe: vijf minuten voor de pauze greep Timmy Simons naar de dij, de kapitein moest met een spierblessure naar de kant. Hij werd vervangen door Claudemir. En om het nog iets erger te maken, controleerde die duivelse Depay een minuut later op de linkterflank een lange bal heerlijk achter het steunbeen, om het leer vervolgens snoeihard naar de verste paal te trappen. Cools stond er bij en keek er naar: 2-1.

Louis van Gaal had in de eerste helft goed gezien dat Club Brugge alle zeilen moest bijzetten om overeind te blijven, en gooide nog wat extra offensieve stootkracht in de strijd: defensieve middenvelder Carrick bleef in de kleedkamer, Bastian Schweinsteiger kwam hem vervangen. Het leverde kleine kansjes op voor Mata en Depay, waar Club een afgeblokte poging van Vazquez tegenover kon zetten. Na tien minuten in de tweede helft had Preud'homme eindelijk genoeg gezien van een zwakke Diaby, die vervangen werd door de sterkere Oulare.

Op het uur kwam een discutabele fase: Romero kwam niet uit bij een terugspeelbal van rechtsachter Darmian. Oulare had dat goed gezien en kwam druk zetten, maar kwam centimeters tekort om de gelijkmaker aan te tekenen en zich onsterfelijk te maken. Terwijl de doelman geblesseerd bleef liggen, kwam de bal echter snel terug waardoor Vazquez nog maar moest binnentikken. Maar scheidsrechter Aytekin floot de actie af voor een fout op de doelman. De herhaling leerde dat Oulare Romero wel degelijk raakte.

Na een heerlijke aanval over linksachter Shaw en Rooney mikte een onhoudbare Depay zijn derde van de avond onbegrijpelijk over. Club ging fysiek ten onder en geraakte nauwelijks nog aan de overkant. Blauw-zwart sleepte zich naar het einde en verloor de concentratie. Dat uitte zich in een aantal overtredingen en daar was Mechele het grootste slachtoffer van. Hij pakte tien minuten voor tijd een tweede – en vooral domme - gele kaart en mocht al gaan douchen. Fellaini mocht zich in de absolute slotfase nog wat roeren van Van Gaal en had de boodschap begrepen. Twee seconden voor tijd knikte hij de 3-1 tegen de touwen.

par all-goals-Highlights

Een klein drama voor Club, een groot mirakel is volgende week nodig.

Preud'homme gooit handdoek: 'Winnen zonder tegendoelpunt tegen dit Manchester? Dat denk ik niet'

© Photonews

Michel Preud'homme zag ook dat zijn Club Brugge alle zeilen moest bijzetten om overeind te blijven op het veld van een superieur Manchester United. Het was dan ook een coach van blauw-zwart met weinig hoop op een mirakel volgende week die de pers te woord stond.

'Het is jammer dat dat derde doelpunt valt. Bij 2-1 is er nog een kleine kans... alhoewel we wel gezien hebben dat Manchester veel sterker is. Of we nu kansloos zijn? (lijkt in te stemmen) 2-0 winnen zonder tegendoelpunt tegen dit Manchester, dat denk ik niet. Je weet ook Simons (spierblessure, nvdr) zeker out is, en dat ik niet op Brandon Mechele (schorsing na rode kaart, nvdr) zal kunnen rekenen. Wie blijft er dan nog over? Het wordt depanneren. We wisten al langer dat we dat probleem hadden, en dat blijft maar duren. 2-1 was een mooie beloning geweest, we hebben ook gedaan wat we konden. Maar op individuele kwaliteiten komen we toch een beetje tekort. (lacht) Op de momenten dat wij de bal konden veroveren, konden zij er nog net een voetje tussen steken. En als wij in scoringspositie kwamen, waren we altijd een beetje te laat. Dat wil zeggen dat het tempo een beetje te hoog lag voor ons.'

Maroune Fellaini: 'We moeten opletten in Brugge'

© PN

Marouane Fellaini bezorgde Manchester United een uitstekende 3-1 uitgangspositie tegen Club Brugge door in de slotminuut het derde Engelse doelpunt te scoren. Toch waarschuwt de Rode Duivel zijn ploegmaats. 'Het wordt opletten in Brugge', aldus Fellaini.

'Het was heel belangrijk om die derde goal te scoren. Dit is een fantastische zege. Maar we moeten opletten in Brugge. Het wordt geen gemakkelijke wedstrijd. We hebben echter de kwaliteit in huis om te winnen. We zullen klaar zijn', stelde Fellaini, die zich niet populair maakte in België met zijn goal. 'Dat maakt me helemaal niets uit. De zege is het enige dat telt.'

Memphis Depay kroonde zich met twee goals en een assist tot man van de wedstrijd. 'Ik ben blij dat ik kon scoren en dat we wonnen. We hebben veel kansen gecreërd, al ben ik teleurgesteld dat ik mijn laatste twee kansen niet kon afmaken. Zeker die na de aflegger van Wayne Rooney. Daar ga ik van wakker liggen. Maar we moeten het kunnen afmaken in Brugge', aldus de Nederlanders.

Louis van Gaal hard voor Club Brugge: 'Hebben amper kans gecreeërd'

© EPA

Louis van Gaal stond na afloop opgelucht de pers te woord: het derde doelpunt van zijn ploeg in de slotminuut maakt immers een wereld van verschil met het oog op de terugwedstrijd van volgende week in Brugge.

'Ja, die 3-1 is een wereld van verschil. Ik vind dat we het verdienden, want Brugge heeft amper een kans gecreeërd, terwijl wij heel veel kansen creeërden. Maar we hadden het geluk niet aan onze zijde, vind ik zelf. Maar goed, gelukkig hebben wij nog altijd Fellaini. Hij deed het weer... Hij heeft het al vaak voor mij gedaan, maar nu doet hij het weer. En ditmaal had-ie maar acht minuten, geloof ik. (lachje) Ik ben hem ook dankbaar, dat heb ik al vaker gezegd.'

Van Gaal beaamde dat hij ook enorm had genoten van het trefzekere spel van zijn aankoop Memphis Depay (twee doelpunten en een assist). 'Zijn goals waren fantastisch. Ik kon hem wel zoenen. Maar er waren ook momenten dat ik meer oriëntatie van hem verwachtte. Hij maakte soms slechte keuzes. Maar dat gold eigenlijk voor mijn hele ploeg. We hadden het veel eerder moeten afmaken. We zullen als team nog veel sterker moeten worden.'

'Brugge had wel een beetje geluk met de vrije trap die uiteindelijk in de goal belandt, daarna hebben ze weinig tot geen kansen meer gecreeërd. Wij moesten dan tegen die 0-1 opboksen, terwijl zij de verdedigende stelling kunnen innemen. Zij maakten de ruimte heel klein, dan wordt het voor iedere club moeilijk. Plus het feit dat ze heel veel snelheid in de voorhoede hadden, dat moesten we ook nog neutraliseren. Zo makkelijk is dat allemaal niet! Dus ben ik best heel erg tevreden.'

Boli Bolingoli: 'Onze verdediging was vandaag niet zo goed'

© EPA

Geen stunt voor Club Brugge op het veld van Manchester United. Blauw-zwart ging met 3-1 onderuit, mede dankzij een late goal van Marouane Fellaini. Volgens Boli Bolingoli zat het vooral achterin niet goed.

'We zijn ontgoocheld want we waren de wedstrijd goed gestart', aldus Bolingoli. 'We maakten snel de 1-0, maar ik weet niet wat er daarna gebeurde. We hadden het spel niet meer in handen en onze verdediging was niet zo goed. We werkten niet meer samen en er gebeurden fouten achterin. Maar het ligt ook niet enkel daaraan.'

Volgens Victor Vazquez heeft Club voor eigen publiek niets te verliezen. 'We hadden een goede kans om Manchester met 2-1 te verlaten. Dat was een goed resultaat geweest. Spijtig dat die derde goal nog valt, want nu wordt het zeer moeilijk. Maar in het voetbal heb je altijd een kans. Het is maar twee goals verschil en dan gaan we door. We zullen proberen volgende week, met de hulp van onze supporters. We hebben niets te verliezen', aldus de Spanjaard.

Sébastien Bruzzese: 'Zijn fysiek ten onder gegaan met 10'

© Photonews

Club Brugge-doelman Sébastien Bruzzese moest zich drie keer omdraaien op Old Trafford, maar vooral dat derde tegendoelpunt in de slotseconden zal pijn hebben gedaan.

'We zijn gefocust begonnen, en we hebben eerst gescoord. Dat is op verplaatsing altijd fantastisch, of dat nu op het veld van Manchester is of elders. Een stuk van het werk was al gedaan. Goed, we komen dan opnieuw op achterstand, maar de 2-1 was nog doenbaar. Maar de 3-1 is er te veel aan, ik denk dat we met tien man fysiek ten onder zijn gegaan. Of ik iets kon doen aan dat doelpunt van Fellaini? Depay komt goed naar binnen en levert een goed voorzetschot af, dat is voor een doelman altijd heel moeilijk. En iedereen kent de kopbalkwaliteiten van Marouane Fellaini... We moeten nu spirit tonen in de terugwedstrijd: als ze ruimte weggeven, kan alles nog.'

Tuur Dierckx: 'We hebben laten zien dat er een ploeg stond'

© Belga

Tuur Dierckx speelde een degelijke wedstrijd tegen Manchester United, maar zag ook dat er een groot kwaliteitsverschil bestond tussen Club Brugge en de Mancunians.

'Dat derde doelpunt is een forse domper, het is spijtig dat we de 2-1 niet kunnen vasthouden. Of dat verdiend was? Dat is veel gezegd, maar het was wel een goede uitslag geweest gezien de wedstrijd. Maar we moeten er nog altijd alles aan doen om volgende week in eigen huis in Brugge te winnen. We mogen toch terugkijken op een goede wedstrijd. We komen jammer genoeg op achterstand door twee identieke goals. Misschien moet ik daar iets meer naar binnen dekken, want Memphis komt daar wel makkelijk naar binnen. Maar je weet dat spelers met zulke kwaliteiten moeilijk af te stoppen zijn. Spijtig...'

'Maar we moeten nog altijd blijven dromen van de Champions League. Zeker nu we zo dichtbij zijn, maar we moeten ook realistisch zijn. Daarom is het zo spijtig dat we die goede uitgangspositie in de slotfase nog uit handen geven.'

'Hoe het was om op Old Trafford te mogen spelen? Plezant, het was een leuke ervaring, ik hoop dat ik er zo nog veel mag spelen. Maar op zich was het een wedstrijd als een andere. We hebben veel moeten lopen en heel hard moeten werken. We hadden heel weinig de bal, dat is niet zoals we gewoon zijn. Maar we hebben als ploeg toch een degelijke wedstrijd afgeleverd, we hebben laten zien dat er een ploeg staat.'