Aquafin helpt kunstmest te produceren uit slib huishoudelijk afvalwater

Aquafin heeft in haar rioolwaterzuiveringsinstallatie in Wilsele (

Leuven) een installatie geplaatst die struvietkristallen produceert uit het uitgegiste slib van het huishoudelijk afvalwater. Het struviet kan gebruikt worden voor de aanmaak van kunstmest. Gedurende twee jaar werd een proefinstallatie uitgetest, maar sinds kort is deze definitief in productie genomen. De installatie draaide dit jaar ook proef tijdens Rock Werchter.

“Voor de vorming van de struvietkristallen is het nodig aan het fosfor dat uit dit afvalwater gerecupereerd wordt magnesium toe te voegen. De kristallen kunnen vervolgens uit het slib worden afgescheiden. We zijn momenteel in staat om meer dan 15 procent van het fosfor uit het slib te halen en circa 50 procent van de struvietkristallen die zich vormen te recupereren. Die percentages zouden we nog willen optrekken tot respectievelijk 20, en 60 à 70 procent”, aldus Marjoleine Weemaes, groepsleider onderzoek bij Aquafin.

De installatie in Wilsele is volgens Weemaes momenteel al in staat om op jaarbasis 12 ton struvietkristallen te produceren. Weemaes hoopt die hoeveelheid door een betere efficiëntie van de installatie nog op te drijven. Aquafin sloot al een overeenkomst met een kunstmestfabrikant die het struviet zal gebruiken bij zijn productie van kunstmest. “Ovam heeft inmiddels al een grondstoffenverklaring afgeleverd dat dit product geen afvalstof meer is, maar kan gebruikt worden voor nuttige doeleinden. Om het effectief te kunnen gebruiken is er nog een ontheffing nodig van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Dat zal in orde worden gebracht door de betrokken kunstmestfabrikant”, zegt Weemaes.

(belga)