‘Kinderen hebben het na acht weken zomervakantie écht gehad’

Kinderen die genieten van de vakantie. Het lijkt iets natuurlijks. En toch zijn er steeds meer kinderen die net uitkijken naar school, en het terugzien van hun vriendjes. ‘Acht weken zomervakantie is eigenlijk gewoon echt te veel van het goede.’

mige

Acht weken zomervakantie dateert nog van toen kinderen de ouders moesten helpen op het land om de oogst binnen te halen. Maar die tijden zijn al lang achterhaald, en die acht weken zomervakantie dus eigenlijk ook. Vooral voor de kinderen zelf. Die blijken alsmaar meer ‘vakantieziek’ te worden: ze hebben genoeg van thuis te zitten en missen hun sociale netwerk om zich heen.

‘Kinderen gaan achteruit na twee maanden niks doen. Hun prestaties verzwakken. Daar bestaat onderzoek over. Vanuit het standpunt van de kinderen duurt de vakantie ook te lang’, aldus de onderzoekers in Het Laatste Nieuws. ‘Dat stille verlangen om stiekem naar school terug te mogen is er onmiskenbaar. Kinderen hebben het na acht weken echt gehad’, vertelt een van de psychologen nog.