© EPA

Sportloopbaan duurste dressuurpaard zit erop

De sportloopbaan van ‘s werelds duurste dressuurpaard Totilas is afgelopen. Die beslissing van de eigenaars, de familie Linsenhoff-Rath en Paul Schockemöhle, werd dinsdag door de Duitse Ruitersportfederatie bekendgemaakt.

De 15-jarige zwarte hengst werd de jongste jaren door blessures geplaagd. Afgelopen week werd er een botontsteking in het linkerachterbeen bij hem vastgesteld op het EK in Aken. Daar werkte hij met ruiter Mathias Rath wel nog mee aan een bronzen medaille voor Duitsland in de landencompetitie, maar voor de individuele medaillestrijd moest de combinatie forfait geven.

‘De beslissing is de familie zwaar gevallen, maar het is de enige juiste’, verklaarde sportchef Dennis Peiler. ‘De sportieve samenwerking van Totilas en Mathias Rath heeft nooit onder een gunstig gesternte mogen staan.’

Paul Schockemöhle en Raths stiefmoeder Ann-Kathrin Linsenhoff kochten de Nederlandse hengst in 2010 voor naar schatting 10 tot 14 miljoen euro aan. Voordien had hij grote successen behaald met de Nederlander Edward Gal. In 2009 brachten ze het wereldrecord op het onderdeel freestyle op 92,30 procent. Op de Wereldruiterspelen van 2010 in Lexington (Kentucky) werd drie keer goud veroverd. Nadat hij van eigenaar en ruiter wisselde, won Totilas nog slechts twee teammedailles. Naast het brons van Aken was er zilver op het EK van 2011 in Rotterdam. In 2012 was Totilas er niet bij op de Olympische Spelen van Londen. Rath moest toen door klierkoorts verstek laten gaan. Vervolgens liep Totilas bij het dekken een zware blessure op. In 2014 maakte hij een comeback, maar kort voor de Wereldruiterspelen blesseerde hij zich opnieuw.

Rath zal nu met een ander paard zijn pijlen richten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor het begin van het EK verklaarde trainer Sjef Jansen al dat Rath voor de Spelen mogelijk sowieso voor een ander, jonger, paard zou kiezen. ‘Hij heeft een erg talentvol paard op stal dat een heel hoog niveau kan gaan halen.’