© AP

© AFP

© AP

© AFP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

100.000 migranten probeerden Europa binnen te komen in juli

Vorige maand probeerden 107.500 migranten de Europese Unie binnen te raken. Dat meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het is de eerste keer sinds Frontex in 2008 de statistieken begon bij te houden dat het cijfer boven de 100.000 uitstijgt.

Wim Verhaert

Tussen januari en juli werden 340.000 migranten onderschept, bijna drie keer zoveel als de 123.500 in dezelfde periode vorig jaar. ‘Dit heeft voor een ongekende druk gezorgd op de grensbewakingsautoriteiten in Griekenland, Italië en Hongarije’, luidt het bij Frontex.

‘Dit is een noodsituatie voor Europa die het noodzakelijk maakt dat alle EU-lidstaten inspanningen doen om de nationale overheden te steunen die te maken krijgen met een massale toevloed van migranten aan hun grenzen’, reageert Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

Vluchtelingen overspoelen Griekse eilanden

Griekenland, dat zelf moeite heeft om financieel het hoofd boven water te houden, wordt dezer dagen letterlijk overspoeld door migranten: in de maand juli arriveerden er meer dan 50.000 mensen. De overgrote meerderheid, 82 procent, is afkomstig uit Syrië. Voorts kwam een op de zeven vluchtelingen uit Afghanistan en drie procent uit Irak.

Vorige week zijn in Griekenland in totaal 20.843 migranten aangespoeld, meldt het Hoge VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen in Genève dinsdag. Dat is de helft van het totaal aantal vluchtelingen dat vorig jaar Griekenland bereikte over zee. Ook vandaag zijn weer honderden vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.