© SD

Rundertuberculose: 42 bedrijven tbc-vrij, 120 moeten nog test afwachten

Goed nieuws voor een aantal veebedrijven na de uitbraak einde juli van rundertuberculose op een Limburgs veebedrijf. Van de 162 contactbedrijven hebben 42 bedrijven sinds 14 augustus het statuut “tuberculosevrij” gekregen. Voor 120 andere bedrijven is het nog wachten op testresultaten: 19 bedrijven blijven “verdacht” in afwachting van een tweede bacteriologisch onderzoek en 101 bedrijven wachten nog op de definitieve resultaten van het onderzoek en behouden voorlopig het statuut “opgeschort”. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag bekendgemaakt.

Op 30 juli 2015 werd een haard van rundertuberculose vastgesteld in de provincie Limburg. Op het besmette bedrijf werden meteen 180 dieren getest. Omwille van het grote aantal besmette (63) en verdachte (58) dieren werden alle runderen afgeslacht en het bedrijf werd gereinigd en ontsmet.

De 162 contactbedrijven - zij die in het verleden dieren hebben aangevoerd naar het besmette bedrijf of ontvangen hebben van dit bedrijf - werden onder bewaking geplaatst.

Rundertuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie. De bewaking van de ziekte steunt vooral op de veterinaire keuring van alle geslachte runderen in het slachthuis, het tuberculineren van alle runderen bij aankoop en het testen van bedrijven die een groter risico vormen tijdens de winterscreening.

“Ik volg de evolutie op de voet”, zegt Willy Borsus, minister van Landbouw (MR). “Samen met het FAVV informeren wij de bevolking en alle betrokken actoren en sectoren in alle transparantie. Ik wil de burgers ook geruststellen. Dankzij de strikte controles kunnen zij in alle veiligheid rundvlees en zuivelproducten consumeren.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio