© DBA

Gsm-operatoren maken capaciteit vrij voor noodsignalen Pukkelpop

In het geval dat er zich tijdens het muziekfestival Pukkelpop een noodsituatie voordoet, zullen alle gsm-operatoren hun capaciteit uitbreiden zodat de festivalgangers gemakkelijk en snel met het thuisfront kunnen communiceren. Het unieke samenwerkingsverband dat hiervoor werd opgezet, werd dinsdag toegelicht tijdens een persconferentie op de festivalweide in Hasselt.

Sinds de ramp in 2011 neemt Pukkelpop nog ieder jaar bijkomende veiligheidsmaatregelen om in geval van nood accuraat te kunnen reageren. Voor de editie 2015, die woensdagavond van start gaat, hebben de operatoren Proximus, Mobistar en Base een samenwerkingsakkoord ondertekend. Dit houdt in dat in geval van nood een plan wordt geactiveerd om de capaciteit van het sms-verkeer fors op te drijven. Via extra masten zullen op piekmomenten 42.000 sms-berichten per minuut vanop de festivalweide kunnen verstuurd worden. De operatoren zullen indien nodig capaciteit om te bellen verminderen ten voordele van een groter volume aan sms- en dataverkeer, zoals Twitter.

De organisatie van Pukkelpop vraagt ook een inspanning van de festivalbezoekers zelf. In geval van nood sturen ze best een kort Twitterbericht naar het thuisfront om te zeggen dat ze OK zijn (#pkpok). Lange telefoongesprekken zouden immers de capaciteit van het netwerk belasten en anderen de kans ontnemen om met hun familie te communiceren.

Lees meer nieuws over Pukkelpop