'Facebook-honden' komen massaal in asielen terecht

Dierenasielen trekken aan de alarmbel: ongewenste honden worden steeds vaker via Facebook gratis weggegeven. Uiteindelijk belanden ze toch in het asiel, maar intussen zijn ze wel vijf keer van eigenaar veranderd. “Bovendien is het bij wet verboden een dier gratis te verhandelen”, klinkt het bij de dienst Dierenwelzijn.

MCe

“Mensen aanvaarden een hond via Facebook, maar vaak zijn die huisdieren niet wat de nieuwe eigenaar verwacht had, omdat het vorige baasje niet eerlijk was”, zegt Silvie Van Dijck van dierenasiel Canina. “De huidige eigenaar wil zijn hond kwijt en verzwijgt dat het dier bijvoorbeeld alles kapot bijt of niet zindelijk is. Het is logisch dat het nieuwe baasje dan snel van het huisdier af wil.”

Hoewel Facebook een gemakkelijke oplossing lijkt, is het nefast voor het dier. “Honden die verschillende keren van eigenaar wisselen, kweken verlatingsangst. Net zoals een mens wordt een dier onzeker van voortdurende afwijzing.” De dierenasielen merken nog een ander nadeel aan de verhandeling via Facebook. Doordat de eigenaar zijn hond weggeeft, kloppen de gegevens op de chip vaak niet.

Lees vandaag meer over de jammerlijke trend in Het Belang van Limburg.