© LD

Spreiding

Tegen het einde van deze week staan er op de terreinen van de federale opvangcentra voor asielzoekers 150 tenten, goed voor 900 mensen. Tussen eind augustus en half september komen er nog eens 2.500 plaatsen bij in de kazernes, waaronder Helchteren.

Liliana Casagrande

Elke dag horen we wel van een plek die nog snel wordt opgesmukt om de toestroom van mensen uit Syrië, Eritrea of Afghanistan op te vangen en telkens komt dat groot in de media. Maar de meeste Limburgse gemeenten vangen zelf ook asielzoekers op. Niet in tenten of in grote centra, maar in gewone huizen en appartementen. Tot een tijd geleden waren die Limburgse gemeenten zelfs goed voor bijna 1.000 plaatsen, dat is dus al minstens evenveel als die 150 tenten. Dat is ook meer dan er straks terecht kunnen in de kazerne van Helchteren. Aangezien die lokale initiatieven verspreid zijn over heel Limburg, vallen die nauwelijks op. Een huis hier, een paar appartementen daar, de directe buren zullen wel weten dat dit asielzoekers zijn, maar een paar straten verder zijn ze dat alweer vergeten. Limburg was tot een paar jaar geleden supergespecialiseerd in het in stilte spreiden.

Alleen Herstappe deed niet mee en de gemeenten die al een opvangcentrum hadden. Maar voor de rest iedereen. In Meeuwen-Gruitrode hadden ze 46 plaatsen, in Bocholt 47. in Heusden-Zolder (77) zelfs meer dan in Hasselt (28) en Genk (32) samen. Sinds kort is die solidariteit aan het afkalven. Een aantal gemeenten - waaronder Riemst - is gestopt en van andere is het aantal plaatsen ingeperkt. Nochtans draaide dit systeem goed. De slimste OCMW’s kochten huizen, de leningen betaalden ze af met de vergoeding van de federale overheid. Die is met 37 euro per dag per volwassene en 20 euro per kind, niet eens laag.

Toch niet als je verschillende mensen in een zelfde huis samenzet. Als er straks minder asielzoekers binnenkomen, dan kunnen ze er nog altijd sociale woningen van maken, die nood droogt toch nooit op. In Genk zijn er pas in juli opvangplaatsen voor asielzoekers afgeschaft die morgen weer kunnen opengaan. Want de lege kamers in de vroegere verpleegsterschool zijn er nog altijd. Ook in sommige andere gemeenten zijn ze bereid om wat meer mensen op te vangen. Bocholt heeft daarvoor naar Brussel gebeld. Maar dan moeten ze wel garanties krijgen over de duur van hun contract, vindt de burgemeester. In Europa ruziën ze al een hele tijd over de spreiding van asielzoekers. Hier hadden we die felgegeerde solidariteit zelfs zonder commotie of gevecht, maar als we daar nog verder op beknibbelen, zijn we die dus kwijt. En moeten we weer kazernes inrichten, ontmantelen, opnieuw opbouwen en uiteindelijk toch weer afbreken. Dat is pas weggegooid geld.