© Shutterstock

'Wespenallergie bestaat eigenlijk niet'

Veel mensen die denken dat ze allergisch zijn voor een wespensteek, vergissen zich. Dat concludeert Hanneke Oude Elberink, allergologe van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

MoLa

De onderzoekster onderwierp vrijwilligers die denken dat ze allergisch zijn voor wespengif aan een test waarbij ze zich gecontroleerd lieten steken. Een groot aantal van hen had achteraf helemaal geen behandeling nodig.

“Zo’n reactie kan gaan van braken en diarree tot kortademigheid. We mogen de ziekte dus zeker niet onderschatten”, zegt dokter Jokke Wynants, allergoloog en longspecialist in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Wanneer je enkel plaatselijke symptomen ervaart - zoals jeuk of een zwelling - hoeven we niet per se te behandelen. Dat doen we pas wanneer de klachten zich over het lichaam verspreiden en er diarree, misselijkheid en kortademigheid optreden. Bovendien is een dikke arm wel degelijk een allergische reactie op een steek. Alleen is er discussie of die ernstig genoeg is om een behandeling te starten.”

Toch moet er soms direct kunnen worden ingegrepen na een wespensteek. Daarover leest u vandaag meer in Het Belang van Limburg.