Tamme-kastanjegalwesp opgemerkt in Limburg - schadelijk voor natuur

Print
Bree -

In het natuurgebied “De Luysen” in het Limburgse Bree is vorige maand een voor ons land nieuw insect opgemerkt. Het gaat om de tamme-kastanjegalwesp (Dryocosmus kuriphilus). Dat meldt ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek vrijdag. Het insect betekent slecht nieuws voor tamme kastanjebomen.

De wesp is afkomstig uit China en al langere tijd aan een verovering van Europa bezig. Tijdens de voortplanting creëert het insect gallen -harde behuizingen voor de larven- tot 20 mm, op de jonge twijgen en bladstengels. Aangetaste kastanjebomen gaan daardoor minder groeien en tot 70 pct minder kastanjes produceren.

Volgens ILVO is beheersing van het plaaginsect uiterst moeilijk tot onmogelijk.

De kastanjegalwesp is een klein vliesvleugelig insect (2,5 tot 3 mm) dat behoort tot de familie van de Cynipidae (galwespen). Ze komt alleen voor op tamme kastanje. De gallen van deze wesp, ongeveer 5 tot 20 mm groot, hard, zowel groen als rozeachtig van kleur, vormen zich aan jonge twijgen, op de bladstelen en de hoofdnerf van de bladeren. Na het uitvliegen van de galwesp wordt de gal bruin en houtig. Omdat precies de gallen beschermend werken voor de insectenlarven is een chemische beheersing tegen dit insect niet efficiënt. Het zijn precies de gallen die de verdere ontwikkeling van de jonge boomtwijgen bemoeilijken.

Op wereldschaal wordt de tamme-kanstanjegalwesp beschouwd als een van de meest schadelijke insecten voor tamme kastanjebomen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio