Burgemeester Maastricht bezoekt Neanderthalersite

Print
Burgemeester Maastricht bezoekt Neanderthalersite

Foto: rené thewissen

Veldwezelt

Lanaken - Kort na haar aantreden wilde de nieuwe burgemeester van Maastricht, mevr. Penn-te Strake kennis maken met het Lanakense bestuur. Na de ontvangst op het gemeentehuis bezocht het gezelschap de Neanderthalersite in Veldwezelt.

Een plek met een eeuwenlange geschiedenis van contact tussen de stad Maastricht en haar omgeving. Het begon al meer dan een millennium geleden met een schenking door de Luikse bisschop Stefanus. Die gaf, in het begin van de tiende eeuw, Veldwezelt met kerk en opbrengst van de tienden cadeau aan het Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwkapittel.
De Dousberg, die het valleitje van het Hezerwater domineert, speelde vaak een belangrijke rol in de militaire confrontaties. Willem van Oranje stond er oog in oog met de Spaanse hertog Alva, zoals het elfde couplet van het Nederlands volkslied, het Wilhelmus, verhaalt. Landmark 4 langs de Via Regia, de zwerfkei met de twee zwaarden, vertelt het hele verhaal. in 1632 slaog prins Frederik Hendrik er zijn hoofdkwartier op toen Maastricht belegerde. En dat waren niet de enigen.
Net honderd jaar geleden hoorde je hier, in plaats van het getik van sticks tegen golfballetjes, het getimmer bij de aanleg van de elektrische draadversperring. Die begon de Duitse bezetter in 1915 te bouwen om de grens tussen het neutrale Nederland en het bezette België, van de Voerstreek tot aan de kust, af te grendelen.

Hét aandachtspunt van het Maastrichtse bezoek was natuurlijk de recent opengestelde Neanderthalersite Hezerwater. Die site werd erkend als archeologisch monument omwille van haar unieke waarde. Het internationale belang ervan site ligt in het feit dat er na de leemwinning een volledig geologisch profiel bewaard bleef. Dat op een relatief korte afstand, waar bovendien nog 7 Neanderthalersites gevonden werden. Om de monumentstatus te verkrijgen speelde ook de belevingswaarde voor bezoekers een belangrijke rol. Die werd gevaloriseerd door het instandhoudings- en ontsluitingsproject. Dat biedt toeristische en pedagogische mogelijkheden in de gemeente.
Het Maastrichts-Lanakens gezelschap kreeg uitleg bij het ontstaan van het Grensschap Albertkanaal. Dat nam het Hezerwater en de site op in zijn reeks van 14 Landmarks. Het Grensschap, ontsproten uit een inspraakinitiatief van toenmalig Maastrichts wethouder Wim Hazeu, werd bottom up opgepakt door bewoners en ambtenaren uit Maastricht, Lanaken en Riemst. Na de realisatie, met Europese steun, van het Landmarkproject werken de toen ontwikkelde ideeën verder door in het overleg Albertknoop en de implementatie van de Zouwdalstudie.
In de site zelf stonden de bezoekers verrast te kijken naar de subtiele knipoogjes, die de ontwerpers inbouwden. Het ijslollystokje ‘One man’s trash is another man’s treasure’, een Neanderthaler als ‘Le penseur’ van Rodin (of omgekeerd), de mannelijke Neanderthaler die zijn vrouw vooruitstuurt, een zwangerschapsbuikje, dat de assimilatie van de Neanderthalers door de Homo sapiens zou kunnen suggereren.

Burgmeester Keulen sloot dan ook terecht af met de uitnodiging dit blitzbezoek nog eens uitgebreider over te doen, waar burgmeester Penn-te Strake en haar begeleiders ten volle mee instemden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio