© Belga

Rwanda: 'Eén miljoen dollar voor moordcommando' (deel 2)

“Eén miljoen dollar. Zoveel kreeg ik aangeboden om twee tegenstanders van de Rwandese president Paul Kagame in Zuid-Afrika te laten ombrengen.” Op aanraden van de twee potentiële slachtoffers, in ongenade gevallen bondgenoten van Kagame, besloot Robert Higiro (43) het spel even mee te spelen met de andere man aan de lijn, de gevreesde Rwandese kolonel Dan Munyuza, de directeur van de Rwandese militaire inlichtingendienst.

Roger Huisman

Higiro, die eerder dit jaar het statuut van politiek vluchteling in ons land kreeg, nam de telefoongesprekken met Munyuza op en speelde ze door aan de Canadese journaliste Judi Rever, die nu zelf een doelwit is van Rwandese moordcommando’s.

Higiro woont nu ergens in Vlaanderen en zou graag een baan vinden. Maar dat valt niet mee, net zo min als het makkelijk is om met hem een afspraak te maken. Tot drie maal toe geven we elkaar rendez-vous in een Belgisch station, want hij wil zijn verhaal kwijt. De baseballpet diep over het hoofd getrokken, schichtige blikken links en rechts, een strategisch gelegen plek in een triest cafetaria.

In ongenade

Robert Higiro, die opgroeide in een Ugandees vluchtelingenkamp, sloot in 1990 aan bij het Rwandees Patriottisch Front waarvan Paul Kagame de onbetwiste leider was en dat in 1994, na de volkerenmoord in Rwanda, de macht overnam. Higiro klom op tot majoor in het Rwandese leger, maar “ik viel in ongenade omdat ik terloops kritiek had geuit op twee Rwandese officieren.” In 2010 kreeg hij zijn ontslag uit het leger en trok eerst naar Uganda en nadien naar Senegal. “Daar kreeg ik na verloop van tijd te horen dat kolonel Munyuza een baantje voor me had, namelijk het zoeken van huurmoordenaars om in Zuid-Afrika kolonel Patrick Karegeya en generaal Faustin Kayuma Nyamawasa om te brengen - beiden waren in ongenade gevallen.”

Wantoestanden

Higiro vroeg 1,5 miljoen dollar om de klus te klaren. Munyuza stelde voor om tot 1 miljoen te gaan en voegde eraan toe: “Als we erin slagen beiden te doden, dan zullen de andere hun mond wel houden.”

Uiteindelijk ging het plan niet door en Robert Higiro vluchtte via Kenia naar ons land. Patrick Karegeya werd op 1 januari 2014 gewurgd in zijn hotel in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg aangetroffen Eerder dit jaar getuigde Higiro voor de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Congres, dat de wantoestanden in Rwanda onderzoekt. Higiro is ongelukkig, niet alleen omdat hij zijn in Uganda achtergebleven vrouw en kinderen mist: “Waarom zet België, een van de voornaamste donoren van Rwanda, niet een dergelijk parlementair onderzoek op? België heeft toch het grootste aantal Rwandese expats.”

Lange lijst moorden

Het aantal politieke moorden in Rwanda en in het buitenland groeit met de dag. De Rwandese president Kagame, die openlijk werkt aan een derde mandaat, heeft het hierbij vooral gemunt op zijn voormalige bondgenoten, die een voor eenin ongenade vallen. Alles wijst erop dat Kagame een paleisrevolutie vreest - een aanslag uit eigen (Tutsi-)kring.

Een beperkte greep uit de steeds langer wordende lijst:

16 mei 1998: voormalig minister van Binnenlandse Zaken Seth Sendashonga wordt vermoord in het Keniaanse Nairobi.

19 juni 2010: voormalig generaal Faustin Kayumba Nyamwasa, ooit een van de kopstukken van het RPF, krijgt in Zuid-Afrika enkele kogels in de buik, maar overleeft de aanslag. Van de zes verdachten zijn drie Tanzanianen en een Rwandees veroordeeld.

24 juni 2010: Journalist Jean Leonard Rugambage, die lang geschaduwd werd door de geheime diensten, wordt in zijn huis inKigali gedood. De moord vindt plaats meteen na het verschijnen van zijn artikel over de mogelijke Rwandese betrokkenheid bij de aanslag op Nyamwasa.

12 juli 2010: het onthoofde lijk van Andre Kagwa Rwisereka, de vicevoorzitter van de Democratische Groene Partij en ex-lid van het RPF wordt teruggevonden.

30 november 2011: de gevluchte journalist Charles Ingabire wordt in de Ugandese hoofdstad Kampala afgemaakt. Hij schreef kritische artikelen over het Rwandese regime.

1 januari 2014: in een hotel in Johannesburg wordt kolonel Patrick Karegeya gewurgd teruggevonden. Karegeya was hoofd van de externe inlichtingendienst onder Kagame, maar viel in ongenade.

Leedvermaak

De Rwandese president Kagame doet weinig moeite om zijn leedvermaak bij de moorden te verbergen. Bij de dood van Karegeya zei hij: “Ik wens dat Rwanda het zou gedaan hebben. Ik wens dat echt.” Zijn Defensieminister James Kabarehe, verantwoordelijk voor de twee oorlogen in Congo (1996 en 1998) klonk nog duidelijker: “Als je leeft als een hond, dan sterf je als een hond.”