© AFP

© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Club Brugge met behulp van jonkies voorbij stugge Grieken

Grexit Panathinaikos. Club Brugge heeft zijn eerste horde richting Champions League met succes genomen. Na een sterke match versloegen de West-Vlamingen het Griekse Panathinaikos met 3-0, ruim voldoende om de 2-1-nederlaag uit de heenmatch goed te maken.

Maarten Delvaux

Dion Cools en Victor Vazquez scoorden de bevrijdende twee goals in vijf dolle minuten in het begin van de tweede helft, invaller Oulare maakte het in slotfase helemaal af. Nu wacht een dubbele clash met Europese grootmachten als Manchester United of Valencia in de laatste voorronde van de Champions League. Als het daarin faalt, mag het sowieso toch samen met Anderlecht (en eventueel Standard en Charleroi) naar de groepsfase van de Europa League.

Preud’homme verraste met zijn opstelling: De fauw, Izquierdo en Vanaken - alle drie in de basis verwacht - zaten op de bank. Victor Vazquez mocht het spel verdelen, de jonge Dierckx en Cools werden beloond voor hun prima prestatie tegen KV Mechelen.

Een juiste keuze zo bleek. Want Cools en Dierckx zorgden vanaf de rechterflank voor een enthousiaste start van de thuisploeg. Die resulteerde echter niet meteen in grote kansen. Dat had veel te maken met de stugge bezoekers. De Grieken waren vooral naar Brugge gekomen om de nul te houden en gebruikten daar alle geoorloofde (en minder geoorloofde) middelen voor. Het duurde dan ook tot 25e minuut vooraleer Club zijn eerste uitgespeelde kans bijeengevoetbald kreeg. De Sutter mikte een prima voorzet van Vazquez over doel. Achterin bleef het toch ook uitkijken voor blauw-zwart. Bruzzese moest voor de pauze twee reddingen uit zijn handschoenen schudden. De reserve-goalie deed met twee twijfelende tussenkomsten het thuispubliek toch even bibberen.

Cools scoort en laat scoren

Ook meteen na de pauze waren de Grieken enkele keren gevaarlijk. Maar in tegenstelling tot de heenmatch rolde de bal nu wel in het voordeel van Club Brugge. In de 52e minuut keerde het momentum helemaal in het voordeel van de thuisploeg. Uitblinker Dierckx vond zijn maatje Cools met een perfecte voorzet. De rechtsachter knikte de bevrijdende 1-0 tegen de touwen. De ban was gebroken en plots ging het snel. Amper vijf minuten later verdubbelde Vazquez de voorsprong vanop een vrije trap. De bal week af op de muur (het hoofd van Wemmer) en zette zo de Griekse doelman Kotsolis op het verkeerde been: 2-0.

Invaller Oulare neemt alle twijfel weg

Het spektakel bleef duren. Panathinaikos reageerde met een kopbal van Karelis op de lat, aan de overkant liet De Sutter na een knappe rush van Diaby na om de 3-0 binnen te trappen. Dat deed zijn vervanger Obbi Oulare in de 81e minuut wel. Amper vier minuten op het veld schoof hij een voorzet van Cools (weer hij) met de binnenkant van de voet in de onderhoek: 3-0 en match gespeeld. Verder dan een vrije trap van Petric in de slotfase kwamen de Grieken niet meer.

Nu wacht Man United, Valencia of...

Club Brugge staat verdiend in de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Daarin wachten Europese grootmachten Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen, FC Shakhtar Donetsk of Sporting Lissabon. De wedstrijden worden afgewerkt op 18/19 augustus en 25/26 augustus. De loting is komende vrijdag om 12u. Als het uitgeschakeld wordt in deze voorronde wacht toch nog het vangnet van de poulefase van de Europa League.

Belangrijkste fases

14 ‘ Ruud Vormer kapt zich vrij en mikt dan met links in de handen van doelman Kotsolis. Dit is het eerste schot van blauw-zwart tussen de palen.

15 ‘ Sotirios Ninis haalt verschroeiend uit. Doelman Bruzzese moet voor het eerste een save uit de mouwen schudden.

25 ‘ Eerste grote kans voor blauw-zwart. Vazquez lepelt het leer op de kruin van De Sutter maar de Bruggeling knikt de bal over. Deze bal had toch tussen het kader gemoeten.

43 ‘ Berg mag vrij inkoppen en het lijkt een oprapertje voor doelman Bruzzese. De Brugse goalie denkt even dat hij aan het volleyballen is en mept het leer met de pols weg. Karelis kan het geschenk niet uitpakken. Vreemde actie van de Brugse doelman.

46 ‘ Karelis is bij de pinken. Met een teen verlengt hij een voorzet vanop de rechterflank. Doelman Bruzzese verijdelt het gevaar.

49 ‘ De Grieken pakken uit met een snelle counter. Berg speelt Lagos vrij en zijn voorzet wordt door Karelis gemist. Timmy Simons keilt de bal in de tribunes. Hier komt Club goed weg.

50 ‘ Pranjic zwiept de bal in de kleine rechthoek. Tavlaridis klimt hoog maar knikt over. Club komt voor de tweede keer met de schrik vrij.

52 ‘ Tuur Dierckx schudt een heerlijke voorzet uit de pantoffels en stift de bal naar de tweede paal. Dion Cools klimt hoog en knikt zijn eerste doelpunt voor blauw-zwart tegen de netten: 1-0!

57 ‘ Víctor Vázquez mikt een vrije trap via het hoofd van Wemmer tegen de touwen. De Griekse doelman Kotsolis wordt op het verkeerde been gezet: 2-0!

61 ‘ Wemmer gaat op wandel op de rechterflank en gooit de bal voor de pot. Karelis springt hoog en kopt de voorzet op het dak van het doel.

62 ‘ Diaby gaat er pijlsnel vandoor. Hij speelt gepast in op Tom De Sutter. De Brugse targetspits controleert het ronde ding maar trapt dan op doelman Kotsolis. De geruststellende 3-0 was bijna een feit.

81 ‘ Dion Cools loopt zijn rechterlijntje af en schuift gepast voor naar Obbi Oulare. De sterke beer twijfelt geen seconde en mikt het leer tegen de netten. Club door naar de volgende ronde van de CL: 3-0!

Bekijk alle hoogtepunten en de opstellingen van beide ploegen hier.