© ss

Vrouwen ontdekken na 24 jaar vreselijke ziekenhuisblunder

Herinnert u zich Tom & Harry nog? De reeks, die afgelopen voorjaar op televisiezender Eén te zien was, ging over een verwisseling van twee baby’s na hun geboorte. In Italië gebeurde het echt. Eén van de slachtoffers doet nu haar verhaal.

jdb

De feiten speelden zich 26 jaar geleden af in een kraamkliniek in de regio Puglia (Zuid-Italië), toen Lorena Cobuzzi en Antonella Zenga met een verschil van elf minuten geboren werden. Beiden kregen een labeltje met hun naam om zich heen, maar toen ze nadien terug bij de moeder terechtkwamen, liep het grondig mis. Beide baby’s werden namelijk verwisseld door de verpleegster.

DNA-test

De zaak kwam twee jaar geleden aan het licht, toen Caterina en Michele Cobuzzi argwaan kregen toen ze een foto van Antonella te zien kregen. Het koppel vond namelijk dat die wel erg veel leek op Caterina. Op dezelfde foto stond Antonella naast een meisje, dat erg leek op Lorena.

Omdat de ouders zekerheid wilden over hun twijfels, vroegen ze een DNA-test aan. Die bewees uiteindelijk dat Antonella de echte dochter van de Corbuzzis was.

‘Twee jaar geleden kreeg ik het nieuws te horen van mijn ouders’, vertelt Lorena. ‘Het was een vreselijk gevoel. Ik weet echt niet meer wie ik was op dat moment, laat staan dat ik wist wie ik nog vader of moeder moest noemen.’ Beide families hebben intussen het ziekenhuis voor de rechter gedaagd en eisen een schadevergoeding van 22 miljoen euro.

Geadopteerd

De klok kon dan helaas niet meer teruggedraaid worden. Want hoewel Lorena tot dan een normaal leven had geleid bij de familie Cobuzzi, zag de kindertijd van Antonella bij de familie Mazzone er heel wat minder rooskleurig uit. En dat terwijl ze op amper enkele kilometers van elkaar opgroeiden, in het dorpje Trinitapoli.

Al op jonge leeftijd kreeg Antonella de scheiding van haar ouders te verwerken en werd ze even later, samen met haar broer en zus, onder de voogdij van haar grootouders geplaatst. Maar toen die de zorg voor de kinderen niet meer aan konden, werd Antonella samen met haar zus geadopteerd door de familie Zenga. Even later kreeg ze ook officieel die achternaam.

‘Te oud’

‘Als ik hoor in welke omstandigheden Antonella is opgegroeid, mag ik mezelf gelukkig prijzen dat ik in zo’n stabiele omgeving ben opgegroeid’, vertelt Lorena daarover. Toch kende ze zelf ook enkele moeilijke jaren. Toen ze op 17-jarige leeftijd Antonio, een twaalf jaar oudere man, leerde kennen, kreeg ze ruzie met haar ouders. Ze vonden dat hij te oud was voor haar. Na de zoveelste onenigheid trok ze in bij haar nieuwe vriend, maar ook daar kwam het tot stevige ruzies waardoor het koppel een tijdje op straat moest leven.

Enkele jaren later, in 2013, trad het koppel, ondanks de sobere omstandigheden waarin ze leefden, in het huwelijksbootje. Maar het prille huwelijksgeluk was slechts van korte duur. Het was namelijk rond die periode dat ze te horen kreeg dat ze als baby verwisseld werd. Haar leven stortte in. Bovendien werd Antonella, de oorspronkelijke dochter van de Cobuzzis, al snel opgenomen in de familie en kreeg ze een intensief contact met haar biologische ouders. Iets dat Lorena moeilijk kon verkroppen.

Beter leven

Lorena besloot dan ook maar de stap te zetten om contact te zoeken met haar biologische ouders. Al snel leerde ze haar echte vader kennen. Maar de zoektocht naar haar moeder verliep moeilijker, aangezien die na haar scheiding naar een andere regio was getrokken. ‘Toch wou ik haar koste wat kost vinden, omdat zij mij nu eenmaal op de wereld heeft gezet.’ Na lang zoeken kreeg ze uiteindelijk ook contact met haar biologische moeder.

Volgende maand zal een rechtbank in Bari beslissen wie er verantwoordelijk was voor de wissel van de baby’s. De schadevergoeding die dan uitgekeerd zal worden, zal Lorena gebruiken om te investeren in een beter leven. Want ze heeft het, samen met haar man, nog steeds niet breed. ‘En wanneer ik ooit kinderen zal hebben, zal ik dubbel zo hard uitkijken dat er niets verkeerd loopt’, besluit ze.