Irakese journalist bestrijdt IS... met humor

Wapens en bombardementen zijn niet het middel bij uitstek om Islamitische Staat te bestrijden, zo meent Ahmed al-Basheer. De geroutineerde journalist heeft zo zijn eigen manier om de opmars van IS te stuiten: hij lacht hen vierkant uit in zijn satirische tv-programma.

mce

De journalist-comedian werkt samen met Hussam Hadi, eigenaar en producer van een tv-bedrijf. Al-Basheer werkt vanuit Jordanië en met de hulp van een 25-tal mensen, vooral Irakezen, vertaalt hij zijn aparte humor naar een tv-show. Ze vluchtten uit hun thuisland omdat het er te gevaarlijk werd. In augustus 2014, na de overname van de Mossul door IS, verscheen het programma voor het eerst op de buis.

In ‘De Ideale Wereld’-stijl blikt hij terug op de actualiteit in de Arabische wereld. De ‘Al-Basheer Show’ is te zien op de Irakese staatstelevisie en op het internet. In zijn thuisland is het een heus fenomeen geworden, met wekelijks miljoenen kijkers en volgers.

Satire als wapen

Al-Basheer deed zijn verhaal aan persbureau AFP: ‘We bestrijden IS met onze satirische komedie. Wapens zijn niet de beste oplossing. Het idee is om het imago van jihadisten te proberen breken. In een van de sketches bestellen twee mannen met een valse baard een halal appelsap en water. Ze werpen de ober een boze blik toe, waarna die zichzelf executeert en hen twee glazen alcohol aanbiedt. ‘De lach is het beste middel om de mensen wereldwijd te verenigen’, klink het.