© AFP

‘Nederlands onderzoek MH17 is traag en gebrekkig’

Een week na het Russische veto in de VN-Veiligheidraad tegen een MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd. Dat zou ‘traag en gebrekkig’ zijn. Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek.

svg

Volgens Lavrov heeft zijn land aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden. Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. ‘Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal’, aldus Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

‘Obsessie met Veiligheidsraad’

Volgens Lavrov is de VN-Veiligheidsraad niet het juiste forum om de verantwoordelijken voor de vliegramp te straffen. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden. ‘De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek onder leiding van Nederland zo traag en zo gebrekkig loopt’, aldus de bewindsman.

Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur eindigde op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne doordat het toestel was neergeschoten. Er kwamen 298 mensen om.

De resolutie was ingediend door vijf landen die het meest waren getroffen: Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië.

Meer over Rusland