Wat is gezonder: bier of wijn?

Van wijn zou je langer leven, terwijl bier vaak met een dikke buik wordt geassocieerd. Nochtans is het ene drankje niet (on)gezonder dan het andere. En ook de bierbuik is een mythe. Dat concludeert voedingsdeskundige Patrick Mullie van de VUB na de analyse van enkele studies.

vwh

Dinsdag legde expert Patrick Mullie in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ uit dat wijn, vooral de rode variant, in de jaren negentig een gezond imago had. Dat werd opgehangen aan de Franse paradox, een term die ontstond omdat mensen in het Middellandse Zeegebied veel verzadigde vetten eten en relatief weinig hartziekten krijgen dankzij de vele antioxidanten in rode wijn.

Gelijkwaardig

Mullie, die verschillende studies over alcohol onder de loep nam, zegt nu dat wijn niet opvallend (on)gezonder is dan een frisse pint. ‘Bier en wijn zijn gelijkwaardig. De voorbije vijf à zes jaar zijn enkele studies verschenen waaruit blijkt dat wijn niet gezonder is dan bier. Het positieve effect voor de gezondheid zit hem vooral in de alcohol zelf’, klinkt het.

Drank en gedrag

Het feit dat rode wijn in de jaren 90 zelfs door cardiologen werd gepromoot als gezond, berustte volgens de expert op andere factoren. ‘Een van die factoren is het gedrag dat men aan de drank koppelt. Wijndrinkers worden vaker als elitair beschouwd, bier (in grote hoeveelheden) heeft een volkser imago. Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje. Dat maakt het verschil niet’, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat we bier niet zomaar een dikmaker mogen noemen. ‘Mannen slaan nu eenmaal vet op rond de buik. Bier kan hiervoor verantwoordelijk zijn, maar heren die geen bier drinken kunnen toch een zogenaamde ‘bierbuik’ ontwikkelen. Vrouwen stapelen dan weer meer vet op ter hoogte van de heupen.’

Dagelijks drankje

De voedingsdeskundige benadrukt dat een matige alcoholconsumptie een gunstig effect kan hebben op de gezondheid. Bijvoorbeeld 1 glas per dag voor vrouwen, 2 voor mannen. Daar is

leverspecialist Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ Gent, het deels mee eens. Je doet er goed aan om wekelijks slechts een of twee keer alcohol te drinken. Het aantal ‘veilige’ alcoholconsumpties is volgens hem afhankelijk van je geslacht. ‘Wanneer vrouwen meer dan 1 à 2 drankjes drinken en mannen meer dan 3 à 4 per dag, lopen ze een risico op leverbeschadiging. Na een dag waarop je alcohol hebt gedronken, volgen best een paar alcoholloze dagen zodat je lever de opgelopen schade kan recupereren. Die vrije dagen voorkomen dat je lever continu onder stress staat’.

Niet te missen