© William Hoogteyling

Productie van groene stroom zorgt voor 12,5 miljoen ton minder CO2-uitstoot

In de periode 2003-2013 is in Vlaanderen de uitstoot van 12,5 miljoen ton CO2 vermeden door de productie van groene stroom. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld).

In dezelfde periode kostte het groenestroomcertificatensysteem in Vlaanderen wel bijna 4,3 miljard euro. Dat betekent dat de kost voor een ton vermeden CO2 in Vlaanderen rond de 343 euro lag. “Daarmee is Vlaanderen kostenefficiënter dan Wallonië”, aldus Bothuyne.

Bothuyne haalde de mosterd voor zijn vraag bij een Waals onderzoek (van Axel Gauttier en Nicolas Boccard) over de kostprijs van de ondersteuning van groene stroom in Wallonië. Uit die studie bleek onder meer dat de Waalse energiegebruiker in een periode van 10 jaar 1,87 miljard euro heeft betaald voor de financiering van groenestroomcertificaten.

In Vlaanderen bedroeg de kostprijs van het certificatensysteem in de periode 2003-2013 bijna 4,3 miljard euro (voor de periode 2002-2014 loopt het bedrag op tot 5,3 miljard euro). In dezelfde periode (2003-2013) is door de productie van groene stroom de uitstoot van 12,5 miljoen ton CO2 vermeden. De berekening gebeurde door te vergelijken met de normale productie van een stoom- en gascentrale of kortweg STEG-aardgascentrale. “Mochten we vergelijken met steenkool als brandstof, zou de inschatting nog hoger liggen”, merkt Bothuyne op.

Dat betekent volgens Bothuyne dat de kostprijs per vermeden ton CO2 in Vlaanderen op 343 euro lag. “In Wallonië wordt de kostprijs geschat op 425 euro per vermeden ton C02. Vlaanderen was (en is) dus op dat vlak kostenefficiënter dan Wallonië”, zegt Bothuyne. Al noemt hij dat meteen allemaal behoorlijk relatief. “De marktprijs voor een ton CO2-uitstoot ligt momenteel rond de 10 euro per ton.”