© BELGA

Personeel erg ontgoocheld over verkoop Humo en Story

De vakbonden bij uitgever Sanoma reageren erg ontgoocheld op de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit over de verkoop van de magazines Story, TeVe Blad, Humo en Vitaya aan De Persgroep.

gjs

De Mededingingsautoriteit heeft dinsdag de overname van tijdschriften Humo, Story, Teve-blad en Vitaya door De Persgroep goedgekeurd. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. “Zo moet De Persgroep verzekeren dat Humo, Story en TeVe-Blad voor de duur van deze verbintenis en in zoverre zij eigendom blijven van De Persgroep of een door haar gecontroleerde onderneming, niet worden omgevormd tot kopblad”, zegt de Mededingingsautoriteit.

Voorts moet De Persgroep, nu eigenaar van onder meer Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, verzekeren dat 20 procent van de redactionele inhoud van Story verschillend zal zijn van die van Dag Allemaal.

De bonden zijn teleurgesteld. Vanuit het oogpunt van de lezer is dit erg slecht nieuws. Enkel voor Story wordt een beperking opgelegd van minimum 20 procent verschil ten opzichte van Dag Allemaal. Hoewel het de enige beperking is die op het vlak van redactionele inhoud wordt opgelegd, komt zelfs die in de praktijk neer op het creëren van een veredeld titelblad, stellen ACV en ABVV.

Volgens de bonden wordt de deur open gezet om één of meerdere magazines stop te zetten. Ze vrezen dan ook voor de gevolgen voor het personeel. “De Persgroep krijgt de mogelijkheid om enorm te snoeien in het personeel dat de magazines op de markt brengt.”

“De mensen die moeten verhuizen van Mechelen naar Kobbegem tasten bovendien nog steeds in het duister over de voorwaarden”, is te horen bij ACV. “De onderhandelingen met de directie verlopen moeilijk en er heerst dan ook grote ongerustheid.”

Nieuwe acties worden niet uitgesloten.