Waarom zwemmen in een meer gevaarlijk kan zijn

Wanneer de temperatuur stijgt, trekken velen richting water om enige verkoeling te vinden. Sommigen kiezen daarbij zelfs voor meren waar men eigenlijk niet mag zwemmen. En toch zijn daar heel wat risico’s aan verboden.

mige

‘Wanneer je gaat zwemmen, vinden velen dat daar wat alcoholische drankjes bij horen. Wat ze daarbij wel vergeten is dat alcohol altijd eenzelfde effect heeft: het drogeert je, maakt je minder alert en tast je uithoudingsvermogen aan. Daardoor kan je wel eens midden in een zwempartij plots volledig uitgeput raken en niet meer op eigen krachten aan de zijkant van het meer geraken’, vertelt een redder in L’Avenir.

‘Ook de diepte van het meer kan wel eens voor verrassingen zorgen. Het is af te raden om tot midden in een meer te gaan, want daar kan de diepte al snel oplopen tot ongeveer acht meter. Het water wordt daar ook een pak kouder en er kan onderstroming ontstaan, waardoor je verrast wordt en niet langer uit het meer geraakt.’

Giftige stoffen

Maar er zijn ook effectieve gezondheidsrisico’s aan zwemmen in een vijver waar eigenlijk een zwemverbod geldt. Elke waterplas wordt namelijk door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gecheckt op de waterkwaliteit. Waterplassen waar het verboden is te zwemmen, kunnen dan ook levensgevaarlijke ziektes met zich meebrengen. Zo kan de plas besmet zijn met de cyanobacterie, ook wel bekend als blauwalgen. Ze zien eruit als algen en variëren in kleur gaande van blauwgroen over roodbruin. Ze groeien vooral in zoet, stilstaand water zoals vijvers en meren en drijven aan het wateroppervlak. Wanneer ze in aantal toenemen en te weinig ruimte krijgen, sterven ze af en vormen ze een groenachtige stinkende brij die op olie aan het wateroppervlakte lijkt. Bij het afsterven worden er giftige stoffen geproduceerd, die schadelijk voor de mens en dier kunnen zijn. Zelfs in een niet-afgestorven stadium kan blootstelling leiden tot maag- en darmstoornissen.

Platwormen

Platwormen, trichobilharzia ocellata, dringen de huid binnen wanneer je zwemt in vervuild water. Ze zorgen in eerste instantie voor een vervelende jeuk. Maar wanneer de huid een tweede keer aan de platworm wordt blootgesteld zorgt het niet alleen voor jeuk maar ook koorts en hoofdpijn.

Modderkoorts

Modderkoorts en de ziekte van Weil worden veroorzaakt door ratten en muizen die in het water urineren. Door te zwemmen in vervuild water kan men de bacterie oppikken. Veel voorkomende symptomen zijn sufheid, braken, diarree, geelzucht, nervositeit en bloedverlies via de urine.

Dode dieren

Dode eenden en vissen kunnen voor botulisme zorgen. Die aandoening komt niet veel voor in Vlaanderen, maar toch is het aan te raden om niet te zwemmen in water waar dode dieren in rond drijven. Veel voorkomende klachten van botulisme zijn namelijk verlamming van de ademhalingsspieren, waarop de dood volgt, ook verlammingen van het aangezicht, die nadien afdalen naar de rest van het lichaam komen vaak voor.