© AFP

Zeventig jaar na Hiroshima verzorgt het Rode Kruis nog steeds slachtoffers

Het Japanse Rode Kruis heeft in zijn ziekenhuis in Hiroshima (sinds 1959) en Nagasaki (sinds 1969) al meer dan 2,5 miljoen overlevenden behandeld. Alleen al in het afgelopen jaar werden in deze steden meer dan 10.000 slachtoffers behandeld. Dat heeft het Rode Kruis dinsdag bekendgemaakt, aan de vooravond van de herdenking van de atoombom die op 6 augustus 1945 gedropt werd op Hiroshima. Het Internationale Rode Kruis en het Rode Kruis Vlaanderen roepen ook opnieuw op tot een verbod op nucleaire wapens.

De atoombom op Hiroshima, drie dagen later gevolgd door een tweede atoombom op Nagasaki, toonde de verwoestende kracht van dit moderne oorlogswapen: mensen in de buurt van de ontploffing stierven onmiddellijk of binnen enkele dagen. Slachtoffers die de aanval overleefden, droegen acute verwondingen zoals brandwonden en blindheid met zich mee.

Misvormingen, kanker en genetische afwijkingen

Ook op lange termijn komen nog gezondheidsproblemen aan het licht bij overlevenden van de bombardementen: kanker, misvormingen bij de geboorte en genetische afwijkingen. In Hiroshima liepen de cijfers voor kanker op tot bijna twee derde, in Nagasaki is dat 56 procent. De meest voorkomende vormen zijn longkanker (20 pct), maagkanker (18 pct), leverkanker (14 pct) en leukemie (8 pct). Daarnaast waren er de effecten op het milieu: grote gedeeltes van het land werden voor lange tijd onbewoonbaar en er kon geen voedsel meer geproduceerd worden in deze gebieden.

Al in september 1945 riep het Internationale Rode Kruiscomité op tot een verbod op nucleaire wapens vanwege hun onaanvaardbare humanitaire gevolgen. De Internationale Rode Kruis- en de Rode Halve Maanbeweging blijven die oproep tot op de dag van vandaag herhalen.