Ruzie tussen chic restaurant en buren: 'Ratten, krapuul, drugs en prostitutie'

Een al jaren aanslepend conflict tussen het bekende restaurant De Vogelenzang en de buurt van de Wijnegemsteenweg in het Antwerpse Schilde dreigt te escaleren. Op een gigantisch bord stellen omwonenden lawaaihinder en bouwovertredingen aan de kaak, maar spreken ze ook van ratten, krapuul, drugs en prostitutie. “Ik daag hen voor de rechtbank voor laster een eerroof”, reageert uitbater Alain Willems.

JAA

Je kon er de voorbije weken niet naast kijken, naast het protestbord. Het stond in de voortuin van Rose-Marie Hofkens, die op 50 m van de bekende horecazaak woont en zich gesteund weet door de al meer dan honderd mensen uit de buurt, die haar petitie ondertekenden. “Een noodkreet is dit want alle andere pogingen om met de zaakvoerder of met de gemeente tot een verbetering van de situatie te komen, liepen uit op een sisser. Daarom spreken we ook van een gedoogzone”, licht Raoul Dirckx, een andere buurtbewoner, de wel erg opvallende actie toe.

Nationale feestdag

Hofkens en Dirckx stellen dat De Vogelenzang al heel lang overlast veroorzaakt, maar dat de problemen drie jaar zijn beginnen toenemen, nadat de eerste buitenbars werden geplaatst.

De druppel die de emmer deed overlopen voor de bewoners van de wijk Vogelsanck was een party op de nationale feestdag twee weken geleden. “Al van 10 uur ’s morgens werden we geconfronteerd met pompende bassen”, aldus Dirckx en Hofkens. “Toen we gingen reclameren, werden we weggestuurd en zijn er zelfs bedreigingen geuit. We hebben klacht neergelegd bij de politie. Dat deden we ook eerder al, maar het lijkt er op dat de gemeente De Vogelenzang alles door de vingers ziet.”

'Klanten gedegouteerd'

Zaakvoerder Alain Willems, die de bescheiden herberg 24 jaar geleden overnam en uitbouwde tot een bloeiende zaak, is verbolgen over de actie. “Dit is pure laster. Ratten, prostitutie, drugs? Dat ze me ze dan tonen of er bewijzen voor aandragen.

Dit slaat gewoon nergens op. We kunnen dit niet over ons heen laten gaan en hebben mevrouw Hofkens, aan wiens poort het bord staat opgesteld, dan ook gedagvaard voor laster. De zaak wordt normaal donderdag al in kort geding behandeld. Ook heel wat van mijn klanten voelen zich terecht gedegouteerd door zo’n beschuldigingen. Ik vind dit voor hen nog erger.”