© AP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

‘Aantal burgerslachtoffers in Afghanistan bereikt een nieuw record’

Het aantal burgerslachtoffers in de Afghaanse oorlog heeft in de eerste helft van 2015 een nieuw record bereikt, met 1.592 doden en 3.329 gewonden. Dat hebben de VN woensdag aangekondigd, zeven maanden na het einde van de Navo-gevechtsmissie in het land.

In haar halfjaarlijks rapport schrijft de VN-missie in Afghanistan (Unama) dat het aantal doden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met 6 procent gedaald is, maar het aantal gewonden bij gevechten tussen opstandelingen en Afghaanse veiligheidsdiensten, aanslagen en moorden is met 4 procent gestegen.

Het totaalaantal burgerslachtoffers van het conflict is met 1 procent gestegen, tot 4.921, of het hoogste cijfer sinds 2009. Sinds dat jaar, toen het geweld in het land opflakkerde, worden die cijfers bijgehouden.

Sinds de Navo-gevechtsmissie zich terugtrok staan de Afghaanse politie en het leger alleen om te strijden tegen de islamstrijders, vooral taliban. Ongeveer 13.000 buitenlandse soldaten bevinden zich nog altijd in Afghanistan, maar hun takenpakket beperkt zich tot het opleiden van hun Afghaanse collega’s.

Meer over Afghanistan