© Josée Wolfs

Erfgoed Sint-Lambrechts-Herk naar Tildonk

Op 4 augustus maakten 13 personen van Erfgoed Sint-Lambrechts-Herk een interessante daguitstap naar het Belevingscentrum ’14 – ’18 over de Eerste Wereldoorlog in Tildonk boven Leuven.

Josée Wolfs

In de voormiddag kregen wij eerst een rondleiding bij FALK Culinair in Wespelaar, door de jonge en gedreven bedrijfsleider Jan Van Achter. Falk is een kleinschalig familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van hoogwaardige koperen kookpotten en braadpannen. De potten bestaan voor 90% uit massief koper en voor 10% uit een dun laagje inox. (“bimetaal”) Koper zorgt voor een perfecte warmtespreiding over de bodem en de zijwanden. Zij produceren maar op beperkte schaal en voeren voornamelijk uit naar de VS en Engeland, zij vinden weinig afzet in eigen land omdat hier veel mensen een inductiekookplaat hebben en dat is voorlopig niet compatibel met koper.

Vervolgens togen wij bij aankomst in het Belevingscentrum ’14 – ’18 in Tildonk eerst aan tafel in het restaurant voor een lekker middagmaal. Daarna kregen wij een rondleiding door de tentoonstelling door een vrouwelijke gids. Het Belevingscentrum over de Eerste Wereldoorlog in Vlaams-Brabant is ondergebracht in het voormalig ursulinenklooster, dat in de 19de en 20ste eeuw onderwijs verstrekte aan meisjes.In de kloostergang en in 6 vertrekken wordt getoond waar er in de provincie werd gevochten bij de Duitse inval in 1914, hoe de mensen omgingen met het geweld, de voedselschaarste, de totale vrijheidsbeperking en de beklemmende oorlogsonzekerheid. Dit gebeurt ook aan de hand van getuigenissen op audiofragmenten en documenten en dagboeken van de kloosterzusters.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio