Bijna 140.000 spookbedrijven in ons land

Steeds meer bedrijven in ons land dienen geen jaarrekening in bij de Nationale Bank van België. Het waren er 139.416 voor het afsluitingsjaar 2013, bijna een kwart meer in vier jaar tijd. In 2010 hadden 107.213 bedrijven geen jaarrekening ingediend. Dat schrijven De Tijd en L’Echo woensdag. De cijfers komen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na een parlementaire vraag van Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang).

Ideale dekmantel

Het groeiende aantal ‘spookbedrijven’ is niet te verwaarlozen als je weet dat België ongeveer een half miljoen btw-plichtige ondernemingen telt. Spookbedrijven zijn een ideale dekmantel om allerlei oplichtingen, fraude en andere vormen van witteboordencriminaliteit mee te plegen.

Voor Vlaanderen gaat het om 64.422 bedrijven waarvoor geen jaarrekening werd ingediend, tegen 49.594 in 2010. Het probleem is echter het grootst in Brussel: op een totaal van 94.400 btw-plichtige bedrijven waren er 39.786 “spookfirma’s”.

Minister Geens geeft toe dat de parketten een uiteenlopend beleid voeren bij het aanpakken van spookbedrijven. Een onderneming die drie jaar geen jaarrekening indient, kan men dagvaarden. Sommige parketten doen dat systematisch, maar de meeste doen het slechts sporadisch.