© AFP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Familie Sandra Bland spant rechtszaak aan

De familie van de vrouw die vorige maand in een cel in Texas zelfmoord zou gepleegd hebben na haar arrestatie voor een verkeersinbreuk, spant een proces aan tegen de federale en lokale overheden en tegen de politie.

De 28-jarige Sandra Bland werd op 13 juli dood in een politiecel in Waller County aangetroffen. Uit een autopsie bleek dat de vrouw zelfmoord zou hebben gepleegd, maar haar familie kan dat moeilijk geloven. Toen ze door de politie werd opgepakt, was ze net op weg naar een nieuwe baan.

De beelden van de arrestatie van de Afro-Amerikaanse vrouw zorgden in elk geval voor ophef, omdat een banale ruzie over het niet-gebruiken van een richtingaanwijzer uitmondde in de arrestatie onder bedreiging met een stroomstootwapen.

Schadevergoeding

De familie van Bland is nu een gerechtelijke procedure gestart voor de federale rechtbank. Men wil schadevergoeding van de Texaanse overheid, van het departement Waller, van de betrokken agent en van twee cipiers. De familie verwijt de autoriteiten onder meer “onvoldoende te ondernemen om zelfmoorden in de cel te vermijden”. De agent wordt verweten “een illegale aanhouding” te hebben verricht.

“Enige constante: ze had daar nooit mogen zijn in de eerste plaats”, aldus de zus van Bland.

Meer over Verenigde Staten