© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Tien Republikeinen geselecteerd voor eerste tv-debat in presidentsrace

De zender Fox News heeft tien Republikeinen geselecteerd die mogen deelnemen aan het eerste tv-debat naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Zeven Republikeinse kandidaten vallen dus uit de boot.

Bij de gelukkigen zijn onder meer zakenman Donald Trump, ex-gouverneur van Florida Jeb Bush, gouverneur van Wisconsin Scott Walker, ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, gepensioneerd chirurg Ben Carson, senator voor Texas Ted Cruz, senator voor Florida Marco Rubio, senator voor Kentucky Rand Paul, gouverneur van New Jersey Chris Christie en gouverneur van Ohio John Kasich.

Zij werden geselecteerd omdat zij het beste scoorden in de peilingen van Bloomberg News, CBS News, Fox News, Monmouth University en Quinnipiac University, zo luidt het.

Het eerste debat, dat Fox News samen met Facebook organiseert, vindt donderdagavond in prime time (21 uur) plaats in Cleveland. Het zal de eerste keer zijn dat het grote publiek de standpunten van de tien kandidaten te horen krijgt.

Geen vrouw in debat

Vallen dus uit de boot: bedrijfsleidster Carly Fiorina, ex-gouverneur van Texas Rick Perry, gouverneur van Louisiana Bobby Jindal, senator voor South Carolina Lindsey Graham, ex-gouverneur van New York George Pataki en ex-gouverneur van Virginia Jim Gilmore. Zij zouden vroeger op de avond hun mening kwijt kunnen op televisie. De enige vrouwelijke kandidate bij de republikeinen, Fiorina, doet dus niet mee aan het grote debat.

Er was al kritiek gekomen op het feit dat er maximaal tien kandidaten aan het tv-debat konden deelnemen. Fox News werd verweten voor te selecteren. Maar de zender haalt praktische redenen aan.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen