© BELGAIMAGE

De pil beschermt tegen baarmoederkanker

Er doen veel negatieve verhalen de ronde over het gebruik van de anticonceptiepil, maar nu blijkt de pil toch ook onverwachte beschermende eigenschappen te hebben. Volgens een studie in The Lancet Oncology werden de voorbije tien jaar 200.000 gevallen van baarmoederkanker vermeden door het gebruik van de pil.

De Britse onderzoekers bestudeerden de gegevens van zo’n 27.000 vrouwen uit 36 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika, die getroffen werden door baarmoederkanker. Ze vergeleken die met vrouwen die de ziekte niet kregen. De onderzoekers berekenden dat over een periode van vijftig jaar, 400.000 op 3,4 miljoen kankergevallen vermeden werden dankzij het gebruik van de anticonceptiepil. De helft daarvan de jongste tien jaar.

‘Het beschermd effect houdt zelfs nog jaren na de inname van de pil aan’, zegt Valerie Beral van de universiteit van Oxford, die het onderzoek coördineerde. Zelfs bij vrouwen die het middel slechts enkele jaren hebben ingenomen.

Volgens de studie verlaagt de inname gedurende vijf jaar, het risico op baarmoederkanker met een kwart. Bij de inname gedurende tien jaar, is het risico bijna gehalveerd.

Hoewel de dosering van oestrogeen in de pil sinds de jaren 1980 sterk is verlaagd, blijft het positieve effect nagenoeg hetzelfde.

De pil verhoogt daarentegen wel het risico op bepaalde cardiovasculaire aandoeningen.

Meer over Kanker

Niet te missen