Laatste onbestuurbare

Borgloon is de laatste van de onbestuurbare gemeenten in Vlaanderen. In Denderleeuw, Putte, Tienen en Turnhout hebben ze hun zaakjes min of meer opnieuw in orde. In Borgloon niet. De gemeenteraad heeft gisterenavond beslist om een nieuw schepencollege te installeren, waardoor de huidige CD&V- en N-VA-schepenen mogen opkrassen en sp.a oude partner Open Vld weer verwelkomt. De buitengewerkte schepenen hebben al aangekondigd dat ze hun ‘ontslag’ bij de Raad van State zullen aanvechten. Vorige keer hebben ze al gelijk gekregen, waarom zou hen dat niet opnieuw lukken?

Liliane Casagrande

Alhoewel er in die uitspraken geen lijn te trekken valt. De Raad van State vond Putte pas na de derde procedure onbestuurbaar. Zolang elke schepen of burgemeester die moet opkrassen dit kan aanvechten voor de Raad van State, zullen we van die onbestuurbare gemeenten niet afgeraken.

Die onbestuurbaarheid is pas in deze legislatuur ingevoerd. Het moest namelijk een oud probleem oplossen. Denk maar aan Alken, waar de Open Vld-schepenen - onder wie Igor Philtjens - jarenlang niks meer te zeggen hadden. Ze kregen een loon, maar mochten geen beslissingen nemen. Zelfde verhaal in Borgloon op dit moment. Degenen die straks bedankt worden, mogen nu al niet meer meedoen. En dan krijg je dat moment waarop dorpspolitici zakken tot het niveau van kleuters. Schepencolleges vastleggen op momenten dat ze zeker zijn dat de anderen niet kunnen, treuzelen met wegenwerken, een feest als 1.000 jaar Borgloon afschaffen, de restauratie van de Stroopfabriek alweer kostbare tijd laten verliezen,... Zelfs over wie mag tentoonstellen is er ruzie. Aan kinderen in de basisschool leggen we uitvoerig uit dat dit pesten is en dat een maatschappij je hiervoor straft. In de politiek zijn diezelfde vuile spelletjes plots ‘politieke besluitvorming’.

Intussen zetten de onbestuurbare gemeenten wel gespecialiseerde en dus dure advocaten aan het werk, voor een stuk op de kap van de belastingbetaler. Je zou denken dat ze in Brussel nu inzien dat er een aanpassing van de regels nodig is? Minister Liesbeth Homans had in juni een oplossing klaar, ze wilde naar een systeem van een constructieve motie van wantrouwen. Dan kan een nieuwe meerderheid een oude afzetten. De CD&V zag dat niet zitten, want dan zou je voor vijf onbestuurbare gemeenten 300 gemeenten op het spel zetten, was hun onbegrijpelijke redenering. Homans vroeg aan de parlementsleden ook om met een voorstel te komen. Die zijn anders altijd zeer snel om met van alles naar de pers te stappen. Maar over dit probleem hebben we nog geen enkel parlementslid gehoord. En wat als de Raad van State Borgloon straks toch bestuurbaar vindt? Heeft iemand daar een antwoord op?