© AP

Facebook lanceert drone voor internet in afgelegen gebieden

Facebook heeft een drone voorgesteld die internet in afgelegen gebieden moet brengen. Het onbemande luchtvaartuig, 'Aquila' gedoopt, heeft de spanwijdte van een Boeing 737, verklaarde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. De drone wordt aangedreven door zonne-energie, weegt minder dan een auto en zou tot drie maanden in de lucht kunnen blijven. Het toestel zal later dit jaar getest worden in de Verenigde Staten.

Facebook ontwikkelde een laser waarmee gegevens met een snelheid van 10 gigabit per seconde kunnen worden overgedragen. Dat systeem zou zo precies zijn, dat het verbinding zou kunnen maken met een doel, niet groter dan een munt van 10 cent op ongeveer 16 kilometer afstand.

Facebook werkt al langer aan het project om internet via de lucht naar gebieden met een zwakke infrastructuur te brengen. Vorig jaar kocht het internetbedrijf nog de Britse drone-ontwikkelaar Ascenta. In een gelijkaardig project werkt Google ook met onbemande luchtvaartuigen, maar ook met grote ballonnen met antennes. Honderden miljoenen nieuwe internetgebruikers zijn economisch interessant voor de internetreuzen.

Google kocht voor zijn programma de dronebouwer Titan Aerospace. Volgens mediaberichten was ook Facebook daarin geïnteresseerd. Google voert al testen uit met drones. Begin mei stortte nog een model van de drone 'Solara 50' neer kort na het opstijgen in de Amerikaanse deelstaat New Mexico. Intussen denkt Sri Lanka dat de ballonnen van Google, Google Loon, een mogelijk systeem voor internet kan zijn.

De drone Aquila van Facebook, die doet denken aan een gigantische, smalle boemerang, moet op een hoogte tussen 18.000 en 28.000 meter vliegen, hoog boven de commerciële vliegtuigen. De drone wordt tot op die hoogte gebracht met een helium-ballon, waarna het toestel zich loskoppelt, aldus de technologieblog Mashable.

Het initiatief dat Zuckerberg in het leven riep om nieuwe gebruikers internettoegang te bieden, stuit op politieke tegenstand. Onder andere in de potentieel belangrijke markt India klinkt scherpe kritiek dat bij het project enkele internetdiensten - zoals Facebook - door een gratis of goedkope toegang bevoordeeld zouden worden. Facebook reageerde dat het platform open zal staan voor alle internetdiensten.