© SM

Bekijk hier ons uitgebreide fotoalbum van de Orléans-vlucht

Op zaterdag 18 juli werden maar liefst meer dan 14.000 Limburgse duiven gelost in het Franse Gien, nabij Orléans. Deze duivenvlucht ontstond achtenveertig jaar geleden in de catacomben van de krant en groeide onmiddellijk uit tot een klassieker met als hoofdprijs steeds een knappe wagen. Dit jaar werd de bolide gewonnen door de Zutendaalse duivenliefhebber Theo Weytjens en echtgenote Annie. Dit echtpaar beleeft de duivensport vol passie en hun vrouwtjesduif, Suz-Ann, bracht de sleutels van de Suzuki Celerio mee naar haar hok.

David KINDT

Dinsdag 28 juli werd deze befaamde Horta-HBvL-autovlucht plechtig afgesloten met heel wat festiviteiten. De eerste halte was in de Duivenmaatschappij De Vrede Lanaken waar Theo zijn kampioentjes inkorfde. Vervolgens ging de stoet, ondertussen aangegroeid tot zo’n kleine honderd supporters, richting Roelerweg in Zutendaal. Daar werd op de deur geklopt bij de familie Weytjens in de hoop dat de gelukkige winnaars thuis waren …Na enkele felicitaties van de Zutendaalse burgemeester Jef Bobbaers en sportschepen Ann Schrijvers mochten ze de sleutels in ontvangst nemen uit handen van garage De Baets. Met een ferm claxongeluid werd de hoofdvogel goedgekeurd. Hierna kregen de gasten de mogelijkheid om te genieten van de riante hokken, gepaard met heerlijke versnaperingen.Als voorlaatste werd de zielsgelukkige winnaar nog met de nodige honneurs gehuldigd in de raadszaal van de gemeente Zutendaal. Als verrassing was zelfs de nationale voorzitter van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond, kortweg de KBDB, Stefaan Van Bockstaele afgezakt naar de gemeente die zich terecht ‘Het groenste snoepje van Vlaanderen’ noemt, om hulde te brengen. Niet enkel voor de autowinnaar, maar ook voor deze krant te bedanken voor al hetgeen ze doen voor de duivensport. “Dit kan enkel in Limburg allein”, trachtte de Oostvlaming met een Limburgs accent.

Laureaten

Moment suprême was de Orléans-avond die plaatsvond in de gebouwen van Het Belang van Limburg. Samen met heel wat laureaten van de Limburgse Fondclub én de winnaars van de succesvolle Horta-HBvL-spaarwedstrijd – er werden maar liefst meer dan 21.400 zegeltjes geknipt en geplakt – zagen de talrijk opgekomen burgemeesters en schepenen dat deze derde editie weer dik in orde was. Zo’n driehonderd gasten hebben meegenoten van deze geslaagde avond, ook dankzij eersteklas entertainer Jos Roofthooft.

Zo goed als alle gemeenten, op enkele uitzonderingen na, hadden een presentje mee voor hun liefhebber die de snelste gemeentelijke duif had. Een kleine dertigtal burgemeesters of schepenen waren wat trots op hun inwoner-liefhebber. Deze foto’s kan je alvast online raadplegen via Het Belang van Uw gemeente en nu vrijdag verschijnen ze in de gedrukte edities. Een dubbele pagina Orléansplezier lees je nu zaterdag in de Sportkatern van de krant.

In ons riant fotoalbum, verzorgd door fotograaf Serge Minten, kan je meegenieten van dit genereuze slotevent. De Orléansduivenvlucht lééft, meer dan ooit!

KLIK HIER voor het album.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio