© fvv

‘Kan niet bedoeling zijn warmtepomp uit de markt te prijzen’

CD&V-Kamerlid en energiespecialist Robrecht Bothuyne roept minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) op een oplossing te zoeken voor de eigenaars van warmtepompen. Dit nadat eerder dinsdag bleek dat eigenaars van warmtepompen het grootste slachtoffer van de stijgende elektriciteitsfactuur dreigen te worden. 'Het kan niet de bedoeling zijn de warmtepomp uit de markt te prijzen', klinkt het.

aro

Volgens energiespecialist André Jurres dreigen mensen met een warmtepomp het grootste slachtoffer te worden van de stijgende elektriciteitsfactuur. In De Morgen zei hij dinsdagochtend dat zij zelfs tot 1.000 euro per jaar meer zouden moeten betalen, terwijl de meerkost voor een gemiddeld gezin zou neerkomen op 250 euro per jaar.

Dupe

Zowel Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) als federaal minister Marie-Christine Marghem (MR) bekijken de zaak. Maar voor CD&V is het duidelijk dat de eigenaars van warmtepompen niet de dupe mogen worden van hun keuze voor een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

‘De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid de warmtepomp - terecht - gepromoot als klimaatvriendelijk alternatief voor klassieke verwarming op stookolie of gas. Het is bovendien ook een goed alternatief voor woningen buiten de centra waar geen gasleidingen in de straat zijn voorzien. Het lijkt ons logisch dat minister Turtelboom de warmtepompeigenaars niet in de kou laat staan, en onderzoekt hoe de impact van de tariefstijging kan beperkt worden voor deze gezinnen', zegt Bothuyne.

De CD&V’er doet alvast een eigen suggestie. ‘Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een vaste netvergoeding te vragen aan de eigenaars van een warmtepomp in plaats van als een toeslag op het verbruik.’

‘Pervers effect van factuurverhoging’

Ook oppositiepartij Groen dringt aan op een snelle oplossing. ‘Uit studies blijkt dat investeren in een warmtepomp dé maatregel bij uitstek is om snel en kostenefficiënt CO2-winst te halen en de energiefactuur te verlagen. Nog meer dan bij zonnepanelen en zonneboilers’, zegt Groen-parlementslid Johan Danen. ‘Maar het perverse neveneffect van de factuurverhoging die de regering-Bourgeois doorvoert, is dat het kostenplaatje voor fossiele energie relatief gezien goedkoper wordt. Het Vlaams energiebeleid is het noorden kwijt. Dringend tijd dat Turtelboom het beloofde energiepact voorlegt aan het Vlaams Parlement.’

Wie warmtepomp heeft, is de klos van stijging elektriciteitsfactuur

© Vaillant

Mensen die in duurzame warmtepompen geïnvesteerd hebben, worden het grootste slachtoffer van de stijgende elektriciteitsfactuur. 'Zij zullen jaarlijks tot 1.000 euro meer betalen', zegt energiespecialist André Jurres.

Iedereen zal de duurdere elektriciteitsfactuur voelen. Voor een gemiddeld gezin zou het gaan om een meerkost van 250 euro per jaar. Maar voor mensen die hun huis verwarmen met een warmtepomp, kan de meerkost vier keer hoger liggen. Een warmtepomp zet op een groene manier elektriciteit om in warmte. Het gevolg is wel dat het elektriciteitsverbruik veel hoger ligt dan normaal.

Jurres pleit in De Morgen voor een speciaal regime voor warmtepompen. Vandaag zijn er ongeveer 200.000 geïnstalleerd in ons land. 'Anders zullen heel veel mensen blijven verwarmen met vervuilende stookolie. Op die manier werkt de overheid haar eigen klimaatdoelstellingen tegen', zegt hij. Zowel Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) als federaal minister Marie Christine Marghem (MR) bekijken de zaak.