© Archief

Steenmarters richtten nog nooit zoveel schade aan

Het aantal interventies voor autopannes en/of -schade waarvoor steenmarters verantwoordelijk zijn, is op amper vijf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Touring. Ondertussen komen de beestjes voor in heel Vlaanderen, maar ze vangen of doden mag nog steeds niet.

fvranckx

De verspreiding van de steenmarter is bijzonder snel gegaan. Twintig jaar geleden kwamen ze nauwelijks voor in onze streken maar nu zijn ze overal. Op deze kaart worden de waarnemingen verzameld. U zal merken dat er nog maar weinig gemeenten zijn die gespaard blijven van steenmarterschade.

In vergelijking met vijf jaar geleden kreeg mobiliteitsorganisatie Touring in 2014 dubbel zoveel oproepen van pannes en/of schade die het gevolg was van een bezoek van zo'n steenmarter. Vorig jaar richtten ze voor ruim 1,7 miljoen euro averij aan, goed voor gemiddeld 678 euro per geval.

Cijfers Touring

Rivaal uitdagen

"De marter heeft zich intussen nagenoeg volledig aangepast aan de drukke omgeving en leeft graag in de nabijheid van mensen", klinkt het bij Touring.

"De strijd om de afbakening van het territorium tussen de mannetjes vindt normaal plaats in het voorjaar. Daarbij reageren ze agressief op mekaars reuksporen. De hoofdoorzaak van schade aan motoronderdelen is het agressieve bijten als gevolg van het verdedigen van dat territorium. Het territorium is vaak de motorruimte waarin vooral jonge dieren zich nestelen. Door de reuk van een rivaal wordt de marter uitgedaagd en richt zijn woede op de kabels van bougies en koelwaterleidingen. Het dier houdt van 'anti-vries' en dat zit ook in kabels verwerkt. Gevaarlijker is wanneer de marter ook de remleidingen aanpakt."

Niet alleen oudere voertuigen zijn aantrekkelijk voor steenmarters, ze worden ook sterk aangetrokken door nieuwe kunststoffen. Steenmarters zijn hoofdzakelijk 's nachts en tussen maart en juli, tijdens de paartijd, actief. Vooral dan kan u maar beter maatregelen nemen om uw wagen te beschermen. Omdat het een beschermde diersoort is, mag u de beestjes namelijk niet zomaar vangen of doden. U kan ze uiteraard wel proberen te verjagen met bijvoorbeeld elektrische afscherming of kippengaas. Daarover vindt u meer informatie hier.


Hebt u al eens een ongewenst bezoek gehad van een steenmarter en hebt u daar foto's van? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.


Aangeboden door onze partners