Hillary Clinton moet zich verantwoorden voor ‘Benghazi’

Clinton en Republikeinen bekvechten over getuigenis onderzoekscommissie

Print
Clinton en Republikeinen bekvechten over getuigenis onderzoekscommissie

Foto: AFP

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton gaat op 22 oktober publiekelijk getuigen voor de parlementaire onderzoekscommissie naar het Benghazi-incident. Dat meldt de woordvoerder van Clinton althans. Volgens de woordvoerder van de onderzoekscommissie staat dat echter nog niet vast.

Bij de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Oost-Libische stad Benghazi, op 11 september 2012, kwamen ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om. Clinton was op dat moment minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid was zij nauw betrokken bij de omverwerping van het regime van kolonel Moammar al-Kadhafi. Bij diens gewelddadige dood parafraseerde Hillary Clinton de uitspraak van Julius Caesar: ‘We came, we saw, he died’.

Vooral de Republikeinse partij neemt Clinton onder vuur over de manier waarop zij de zaak-Benghazi heeft behandeld en over de diverse officiële verklaringen die over het incident werden gegeven. Zo veranderde de aanval op 24 uur tijd van een uit de hand gelopen spontane moslimbetoging tot een welbewuste islamitische terreuraanslag. Stevens zou volgens sommige bronnen betrokken geweest zijn bij Amerikaanse wapenleveringen via Libische milities aan Syrische doodseskaders. De Republikeinen zeggen te vermoeden dat Clinton in de zaak sommige dingen in de doofpot heeft gestoken.

Clintons woordvoerder, Nick Merrill, meldde zaterdag dat met de onderzoekscommissie een akkoord was bereikt over Clintons getuigenis. Jamal Ware, woordvoerder van de onderzoekscommissie spreekt dit bericht nu echter tegen. Volgens hem moet nog worden afgesproken wanneer Clinton zal getuigen en waarover. De commissie wil namelijk graag ook Clintons gebruik van een persoonlijk e-mailadres op tafel leggen. De onderhandelingen zouden nog lopen. Zowel Ware als Merrill weigerden verdere commentaar.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen