Dijsselbloem: ‘Griekse schuld valt mee’

Print
Dijsselbloem: ‘Griekse schuld valt mee’

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. Foto: EPA

De staatsschuld van Griekenland is door de lange looptijden van leningen en de beperkte rentelasten relatief laag. Dat stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag in een brief aan de Tweede Kamer in Nederland.

Daarin reageert Dijsselbloem op een rapport waarin het IMF juist waarschuwt voor de enorme verslechtering in de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld de komende jaren veel hoger uitvalt dan eerder werd verwacht. Om de schuld houdbaar te maken, zouden de eurolanden veel meer schuldverlichting moeten verlenen dan waar men nu toe bereid is.

Relatief laag

Het IMF baseert zijn stelling op de verhouding tussen de schuld en de omvang van de Griekse economie. Volgens Dijsselbloem, die ook voorzitter van de eurogroep is, heeft het IMF bij het crisisoverleg van de eurogroep zondag echter nog aangegeven dat de zogeheten bruto financieringsbehoefte van het land een betere maatstaf is. 'De schuldenlast die daaruit voortvloeit is, door de lange looptijd en de lage rente van de Griekse publieke schuld, relatief laag', aldus Dijsselbloem.

De omvang van de Griekse schuld is van belang omdat het IMF alleen geld mag lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare schuldenlast. De eurolanden willen dat het IMF ook een bijdrage levert aan het nieuwe financiële steunpakket voor Griekenland, waarover maandagochtend met veel pijn en moeite een voorlopig akkoord werd gesloten.

De eurolanden verwachten nu 40 tot 50 miljard euro uit hun eigen noodfonds te zullen lenen. Als het IMF niet meedoet, loopt dat bedrag op.