Griekse rellen bij betoging tegen besparingen

Print

Duizenden Griekse burgers hebben woensdagavond voor het parlementsgebouw in Athene gedemonstreerd tegen de nieuwe besparingsmaatregelen.

De oproep tot de betoging kwam van de communistische vakbond PAME, van verschillende onafhankelijke organisaties en van linkse partijen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn.

Relletjes

Tijdens de betoging kwam het op het Syntagmaplein ook tot relletjes tussen de politie en enkele tientallen betogers: gemaskerde jongeren gooiden met molotovcocktails en stenen. Ze vernielden ook een aantal bankautomaten. De politie rukte zwaar uit en gebruikte onder andere traangas.

Ook in de toeristische wijk Plaka is het tot relletjes gekomen. Gemaskerde jongeren staken daar enkele voertuigen in brand. Aan de Acropolis werden ook bushokjes en uitstalramen van winkels beschadigd.

Bij de betoging en de relletjes raakten vier agenten en twee fotografen van persagentschap AFP lichtgewond. Volgens het Franse nieuwsagentschap AFP waren er zo’n 12.000 betogers op de been. Veertig personen zouden zijn opgepakt.

Parlement stemt over besparingspakket

Het is woensdag alweer een cruciale dag voor Griekenland. In het parlement wordt woensdagavond gestemd over het nieuwe besparingspakket. De goedkeuring in sneltempo is een voorwaarde van de internationale schuldeisers om met nieuwe financiële hulp over de brug te komen.