Recordaantal asielaanvragen in ons land in juni

Print

Vorige maand zijn in België 2.289 asielaanvragen ingediend, een stijging met 34 procent in vergelijking met mei 2015. Het gaat om een recordaantal aanvragen sinds de asielcrisis van 2011 en begin 2012. Dat blijkt dinsdag uit de cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden bedraagt de stijging 63 procent.

Net als vorige maand nam vooral het aantal aanvragen van niet-begeleide minderjarigen sterk toe: van 85 in mei 2015 naar 212 in juni 2015, of een stijging van maar liefst 149 procent. Ter vergelijking: in juni 2014 dienden 32 niet-begeleide minderjarigen een aanvraag in. De cijfers worden in de loop van het jaar wel nog aangepast nadat de resultaten van de bottest bekend zijn, die zekerheid verschaft omtrent de leeftijd van de aanvrager.

Begin deze maand trok staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al aan de alarmbel toen bleek dat het aantal asielaanvragen in juni voor de tweede maand op rij fors zou stijgen. ‘De internationale context zorgt voor enorme druk op onze Europese buitengrenzen. Met meer dan 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd zitten we op het hoogste niveau sinds WO II. Dit voelen we nu ook in ons land. We moeten vermijden dat er een nieuwe asielcrisis uitbreekt’, waarschuwde Francken toen.

De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, dat in juni met 390 aanvragen 17 procent van het totaal aantal aanvragen had. Het wordt op de voet gevolgd door Irak met 381 aanvragen (16,6 procent) en op de derde en vierde plaats staan respectievelijk Somalië (276 aanvragen, 12,1 procent) en Afghanistan (269 aanvragen, 11,8 procent). Samen zijn deze 4 herkomstlanden goed voor meer dan de helft van het totaal aantal asielaanvragen in juni.