Staking legt Londense metro volledig lam

Print

De Londense metro lag woensdagavond volledig plat door een 24-urenstaking in een conflict over de invoering van een nachtdienst. Het is de eerste keer sinds 2002 dat het metroverkeer volledig stilvalt.

‘Alle metrolijnen liggen stil. Er zal donderdag geen dienstverlening zijn’, zo kondigde Transport for Londen, dat het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad beheert, woensdagavond aan. Ook vrijdag zal er vermoedelijk nog hinder zijn. De Londenaars worden opgeroepen om zich met de fiets te verplaatsen, en er worden ook 200 extra bussen ingelegd.

De staking werd woensdag om 18.30 uur lokale tijd opgestart. Ze komt er nadat de gesprekken rond de invoering van een nachtdienst tijdens het weekend afsprongen met de vakbonden RMT, Unite, TSSA en Aslef. Zij vertegenwoordigen zo’n 20.000 personeelsleden. De bonden eisen meer loon.

De Britse premier David Cameron noemde de staking al ‘onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen’. ‘Dit zal gezinnen treffen, arbeiders en ondernemingen in de hele hoofdstad.’ Boris Johnson, de burgemeester van Londen, hekelde de ‘politieke motieven’ die de staking volgens hem heeft.