© EPA

Greipel nu ook de snelste in Amiens

De vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk is uitgedraaid op de eerste echte massasprint. Daarin toonde groene trui André Greipel zich de allersterkste. De Duitser van Lotto-Soudal pakt zo zijn tweede etappezege van deze Tour.

dmm

De vijfde etappe leek op papier de makkelijkste uit de eerste Tourweek: geen enkele noemenswaardige hindernis op een parcours dat de rode loper leek te zullen uitrollen voor de topsprinters. Maar daar beslisten de weergoden anders over. Zij trakteerden het peloton van bij de start in Arras tot aan de finish in Amiens op slagregen en stevige windvlagen. Zo draaide de 189,5 kilometer door Picardië uit op een ware slijtageslag.

Na 12 kilometer liep het al mis voor Nacer Bouhanni. De Franse kandidaat-winnaar sloeg hard tegen het asfalt en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Thomas De Gendt en Greg Van Avermaet waren betrokken bij die valpartij, maar konden gelukkig toch terug op de fiets stappen.

Het zou nooit meer rustig worden in het peloton. Zelfs een vroege eenzame vlucht van Perichon hield slechts stand tot op 100 kilometer van de meet. Waaiers, materiaalpech en nieuwe massale valpartijen (onder andere Coquard en Pinot waren twee keer slachtoffer) zorgden er voor dat in de finale amper een 100 van de 190 renners onder elkaar mochten uitmaken wie de ritzege zou pakken.

Voor het eerst in deze Ronde van Frankrijk kregen we een koninklijke sprint. Kristoff kwam héél erg vroeg op kop en werd makkelijk geremonteerd door een onweerstaanbare Greipel. Peter Sagan reed misschien wel de allersnelste sprint van allemaal, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats. Cavendish werd derde, Kristoff strandde uiteindelijk op plaats vier. Greg Van Avermaet sloot nog nipt de top-tien.

Gouden zaak in strijd om groen

André Greipel doet dankzij zijn tweede overwinning in deze Tour - hij won ook in Neeltje Jans - een schitterende zaak in de strijd om de groene trui. Bovendien won hij ook onderweg de tussensprint in het peloton. De ‘Gorilla’ telt nu al 151 punten in het puntenklassement, dat zijn er 32 meer dan Peter Sagan (119 punten), 62 meer dan John Degenkolb (89 punten) en 65 meer dan Mark Cavendish (86 punten).

De etappe van morgen:

De zesde rit van de Tour voert de renners langs de kusten van Normandië tot in havenstad Le Havre. De laatste 120 kilometer van deze etappe loopt langs de kust en de winderige kliffen. Kans op waaiers dus. Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer loopt de weg nog even aan 7% naar omhoog.

Rituitslag

1. André Greipel (Dui/LTS)

2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:00

3. Mark Cavendish (GBr/EQS) 0:00

4. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:00

5. Edvald Boasson Hagen (Noo/MTN) 0:00

6. John Degenkolb (Dui/TGA) 0:00

7. Arnaud Démare (Fra/FDJ) 0:00

8. Bryan Coquard (Fra/EUC) 0:00

9. Davide Cimolai (Ita/LAM) 0:00

10. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

Klassement