Noodplan voor bedrijfsbrand in Perwijs na uren blussen opgeheven

Print

Foto: Federale Politie

Het gemeentelijk noodplan dat was ingesteld na een grote brand bij het bedrijf Derbigum in Perwijs, is woensdagavond omstreeks 22 uur opgeheven. De brandweer heeft tot 's avonds nodig gehad om de vlammen de baas te kunnen.

Op de productiesite van het bedrijf Derbigum in het Waals-Brabantse Perwijs (Perwez) is woensdagmiddag rond 13.30 uur een hevige brand uitgebroken. De brandweer van Geldenaken (Jodoigne) wordt bijgestaan door verschillende andere regionale diensten. De rookwolken van de brand waren kilometers ver te zien. De rook is niet giftig.

Pas rond 17 uur had de brandweer het vuur onder controle. Maar ze moest nog tot 22 uur werken voordat het gemeentelijk noodplan dat afgekondigd was, kon opgeheven worden.

Bij de brand raakte niemand gewond, maar er is wel wat schade, onder meer aan een opslagplaats van de gemeente die zich naast Derbigum bevindt. Een deel van het materiaal dat daar opgeslagen lag, zoals kerststallen, is vernield.

Een vijftiental brandweerlui blijven woensdagnacht ter plaatse om toe te zien dat het vuur niet heropflakkert. De gezinnen die uit voorzorg werden geëvacueerd, mogen naar hun huizen terugkeren. Ook een crèche werd ontruimd.